Palatul Culturii din Târgu Mureș

SITUAȚIE – La 3 ani de la începerea reabilitării Palatului Culturii din Târgu Mureș, nimeni nu vrea să termine lucrările, deși oferta s-a dublat: a 7-a licitație pentru execuție

LUCRAREA REFUZATĂ DE TOȚI. Reabilitarea Palatului Culturii din Târgu Mureș a primit finanțare în urmă cu 4 ani și jumătate, respectiv la 14 iunie 2017, atunci cea mai mare parte a banilor proveneau dintr-o finanțare europeană nerambursabilă (prin Programul Operaţional Regional 2014-2020).

 

Astăzi, deși suma inițială a fost majorată de 2,5 ori (!), de la 4,74 milioane de lei la 10,91 milioane de lei (din care 4,85 milioane vor fi plătiți din pușculița publică a județului Mureș), nimeni nu vrea să execute restul de lucrări. Investiția este executată doar 37% și stagnează de mai bine de un an și jumătate. Iată povestea unei situații mai rar întâlnite, în care administrația publică a județului Mureș nu găsește niciun constructor care să finalizeze lucrările la una dintre cele mai reprezentative clădiri ale Belle Époque din Transilvania, monument istoric de importanță națională.

 

Cronologia unei lucrări care nu se mai termină

 

În 31 octombrie 2017, Consiliul Județean (CJ) Mureș, controlat de Péter Ferenc (UDMR), a încheiat contractul pentru elaborarea proiectului tehnic și execuția lucrărilor cu asocierea de firme Romconstruct Group SRL Ploiești & Concas SA Buzău. Conform contractului, la finalizarea reabilitării Palatului Culturii, CJ Mureș urma să plătească circa 1 milion de euro (sumă care include TVA – am făcut conversia la valoarea monedei unice europene de la data semnării contractului), respectiv 3,76 milioane de lei + TVA.

 

Proiectul tehnic s-a predat la 22 august 2018, părea că totul merge bine și lucrările sunt în grafic, iar Ordinul de începere a lucrărilor de execuție efectivă a reabilitării Palatului Culturii a fost emis în 22 ianuarie 2019. La finalul anului 2019, firma angajată să supervizeze execuţia lucrărilor, Medos Construct & Consulting SRL Iași, a anunțat că nu mai vrea să continue contractul acesta fiind reziliat. Supervizarea execuției lucrărilor este încredințată unui IF (Vultur Floarea Întreprindere Individuală).

 

După un an și jumătate, pentru că lucrările erau în stadiul fizic de execuție de doar 37%, CJ Mureș a reziliat contractul (în 6 iulie 2020). După reziliere, CJ Mureș auditează proiectul (prin Proiect SRL Târgu Mureș), pentru a vedea cât s-a realizat și ce introduce într-o nouă licitație pentru finalizarea lucrărilor. Studiul este finalizat în 30 octombrie 2020 și spune că pentru finalizarea lucrărilor mai trebuie 7,9 milioane de lei (adică de peste două ori mai mult decât s-a licitat primar oară) și un termen de 24 de luni.

 

În consecință, se majorează bugetul reabilitării Palatului Culturii, banii suplimnetari fiind repartizați din bugetul județului Mureș. Se refac acte, se așteaptă aprobări și abia în 25 martie 2021 este introdusă în licitație finalizarea lucrărilor de reabilitare (era a doua licitație pentru execuție). Nimeni nu e interesat, nu se depune nicio ofertă. În 13 aprilie 2021 se reia licitația (a treia oară). Rezultat șablon: nimeni nu e interesat, nu se depune nicio ofertă.

 

Se face un nou studiu pentru a vedea de ce nu e atractiv contractul în contextul în care oferta a crescut de 2,5 ori. Răspunsul: trebuie împărțit contractul, distinct pentru finalizarea lucrărilor și pentru asistența tehnică. Se face așa. Pentru asistență tehnică contractul a fost introdus de 4 (!) ori în licitație fără a se primi nicio ofertă conformă. În acest stadiu e și acum.

 

La fel e și cu execuția efectivă a restului de lucrări. În 3 august 2021 se introduce a patra oară (!) în licitați. Nu se primește nicio ofertă, nimeni nu e interesat. Se modifică documentația, se așteaptă aprobări, mai trece timpul și în 23 noiembrie 2021 lucrarea e introdusă din nou, pentru a cincea (!) oară în licitație. Nu se depune nicio ofertă. În 15 decembrie 2021 se introduce din nou în licitație (a șasea oară). Idem, nicio ofertă.

 

În fine, în 26 ianuarie 2022, execuția restului de lucrări la reabilitarea Palatului Culturii din Târgu Mureș este introdusă în licitație a șaptea oară la prețul estimat de 7,95 milioane de lei (sumă care include TVA). Ofertele sunt așteptat până la 14 februarie 2022, criteriul de atribuire e Prețul cel mai scăzut.

 

 

Concluzii: valoarea totală a proiectului a ajuns la 10,91 milioane de lei (6,07 milioane de lei din fonduri UE, 4,84 milioane de lei din bugetul județului Mureș), au trecut 4 ani și jumătate de la semnarea contractului de finanțare și 4 ani și 3 luni de la semnarea primului contract de proiectare și execuție, au fost 5 licitații pentru execuție anulate din lipsă de oferte, contractul este relicitat a 7-a oară. Finalizarea implementării proiectului este 31 decembrie 2023, dar în aceste condiții șansele de respectare a termenului sunt extrem de reduse.

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare