Tranzacții imobiliare de 419 milioane de euro în România: un prim semestru record în 2024

DEZVOLTARE ECONOMICĂ. Primul semestru al anului 2024 a adus României tranzacții imobiliare în valoare de 419 milioane de euro, dublu față de aceeași perioadă a anului trecut. Sectorul construcțiilor a atins maxime istorice, stimulat de investițiile masive din fonduri UE și de o piață privată extrem de activă, conform unei analize realizate de compania de consultanță imobiliară Colliers România.

Factori cheie și perspective pozitive
Investițiile mari în infrastructură, creșterea salariilor mult peste inflație, contextul economic extern favorabil și succesul băncilor centrale în combaterea inflației au contribuit la evoluția pozitivă a pieței imobiliare din România. În primul semestru din 2024, tranzacțiile imobiliare au ajuns la 419 milioane de euro, o creștere semnificativă comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Sectorul construcțiilor a beneficiat de fondurile europene și de activitatea intensă a pieței private.

Evoluția piețelor logistice și industriale
Piața spațiilor logistice și industriale a înregistrat rezultate promițătoare, în principal datorită migrației închirierilor către alte destinații decât Capitala. Stocul modern de spații logistice a ajuns la 7,3 milioane de metri pătrați, Bucureștiul reprezentând aproape jumătate din total. Dezvoltatorii au în construcție aproximativ 800.000 de metri pătrați de spații moderne, care vor fi livrate în 2024 și 2025.

Cererea de închiriere pentru spații logistice și de producție a scăzut cu aproximativ 29% în primul semestru, la 342.000 de metri pătrați. Totuși, consultanții Colliers subliniază că această reducere nu indică neapărat o scădere dramatică a activității pieței, ci reflectă mai degrabă lipsa unor contracte foarte mari.

Piața Office: cererea și livrările
Pe piața office, cererea nouă a fost moderată în primul semestru al anului 2024, iar livrările au fost inexistente. Aproximativ 160.000 de metri pătrați de spații de birouri moderne au fost închiriate în București în primele șase luni ale anului, o ușoară scădere comparativ cu aceeași perioadă din 2023. Cererea nouă a atins circa 64.000 de metri pătrați, în creștere cu 7% față de 2023, dar rămâne sub nivelurile de vârf din trecut. Sectorul IT&C rămâne dominant, însă cererea este acum mai diversificată, incluzând și alte sectoare.

Sectorul de retail și piața terenurilor
Sectorul de retail continuă să fie atractiv, având în vedere efervescența tranzacțiilor, apariția de branduri noi și reapariția schemelor mari post-2026. Se anticipează că pragul de 5 milioane de metri pătrați de spații comerciale moderne va fi depășit în 2026-2027, de la un stoc actual de 4,6 milioane de metri pătrați. Creșterea salariilor cu aproximativ 14-15% anual, comparativ cu o inflație de 5%, oferă perspective bune pentru consum pe termen mediu.

Pe piața terenurilor, 2024 se dovedește a fi un an foarte bun pentru achiziții strategice, în special în zonele unde investitorii sunt deja prezenți. Deși numărul tranzacțiilor nou-începute este în scădere, cele demarate anterior se închid în număr mare, inclusiv tranzacții semnificative, sugerând că 2024 va fi un an bun la final.

Sectorul rezidențial: provocări și oportunități
Sectorul rezidențial se află într-o situație delicată, având în vedere creșterea apetitului de cumpărare și scăderea ofertei. Intențiile de cumpărare sunt aproape de maxime istorice, iar majorarea puterii de cumpărare și scăderea dobânzilor ar trebui să stimuleze cererea. Totuși, autorizațiile și livrările au înregistrat o scădere semnificativă în prima parte a anului, ceea ce creează premisele pentru o creștere accelerată a prețurilor locuințelor pe termen mediu.

Concluzii și perspective
Economia transmite semnale mixte, cu întârzieri în zona PNRR, incertitudini geopolitice și nesiguranțele generate de alegerile din SUA. Totuși, există motive pentru o abordare ușor pozitivă, provenite în special din zona consumatorului și din investițiile mari – private sau publice – care se desfășoară în România. Perspectivele pieței imobiliare locale rămân solide, criteriile de mediu, sociale și de guvernanță (ESG) devenind tot mai relevante pentru investitori, bănci și chiriași în procesul decizional.

În contextul unei piețe regionale cu activitate redusă și volume de tranzacții la niveluri minime din ultimul deceniu, România a înregistrat cea mai bună performanță la nivel de investiții imobiliare comparativ cu celelalte cinci economii majore din Europa Centrală și de Est.

Colliers, lider global în servicii de consultanță imobiliară și de management al investițiilor, cu operațiuni în 66 de țări, subliniază că 2024 va rămâne un an de referință pentru piața imobiliară din România, influențată de investițiile majore și contextul economic favorabil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare