Tridentul ucrainean înlocuiește simbolul sovietic pe monumentul falnic de la Kiev

EXTERNE. În mijlocul unui conflict în care Ucraina își afirmă identitatea culturală în fața invaziei președintelui rus Vladimir Putin, țara a înlăturat simbolurile sovietice de pe Monumentul Patriei din Kiev.

Simbolul ciocanului și secerii sovietice de pe Monumentul Patriei a fost înlocuit cu tridentul – stema Ucrainei. Ministerul Culturii din Ucraina a declarat că această schimbare marchează începutul unei noi etape în revigorarea culturii și identității naționale și respingerea definitivă a simbolurilor sovietice și ruse. Operațiunea de înlăturare a semnelor rusești s-a finalizat pe 6 august.

Monumentul, o statuie înaltă de 102 metri, a fost construit din oțel și inițial înfățișa o femeie cu sabie și scut, având simbolul sovietic al ciocanului și secerii. Acest demers de a elimina simbolurile sovietice a stârnit reacții din partea Rusiei, care a insistat că “mama nu poate fi redenumită”. În plus, campania guvernului ucrainean de a schimba numele internațional al orașului de la Kiev la Kyiv reflectă eforturile de a renunța la moștenirea sovietică și de a-și întări identitatea națională.

Putin a dorit subminarea identității și autonomiei naționale ucrainene, acesta fiind un motiv central al conflictului. Bombardamentele din Rusia au distrus repere arhitecturale în Ucraina, inclusiv în orașul Odesa, recent desemnat sit de patrimoniu mondial de UNESCO.

Kievul a văzut numeroase schimbări în ultimii ani, cum ar fi redenumirea unui pod și a unor străzi în contextul reafirmării identității naționale. Drapelurile ucrainene au fost promovate în oraș, iar un faimos hotel a fost modificat prin vopsirea unei stele roșii în culorile albastru și galben. De asemenea, o stradă a fost redenumită în onoarea lui John McCain, iar schimbarea a fost susținută ca un semn de recunoștință pentru sprijinul acordat Ucrainei.

În contrast, Kudrya, un spion sovietic și lider de sabotaj în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a avut strada redenumită în onoarea lui John McCain, în semn de respingere a simbolurilor sovietice și în recunoașterea sprijinului american pentru Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare