TRIST – A murit Ioan Pop de Popa, medicul care a efectuat la Târgu Mureş prima operaţie pe cord deschis din România, în anul 1973

DECES. A murit academicianul Ioan Pop de Popa, medicul care a efectuat la Târgu-Mureş prima operaţie pe cord deschis din România, în anul 1973. Ioan Pop de Popa, profesor doctor docent, medic cardiolog, specialist în chirurgie cardiovasculară, considerat fondatorul şcolii moderne româneşti de chirurgie cardiovasculară, a murit la vârsta de 93 de ani.

 

Ioan Pop de Popa s-a născut la 6 octombrie 1927 la Oradea. Profesorul a efectuat prima operaţie pe cord deschis din România, la 5 aprilie 1973, la Târgu-Mureş. În 1962, Pop de Popa a fost transferat de la Cluj, unde eram şef de lucrări, la Clinica de Chirurgie de la Institutul de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş.

 

Pop de Popa a povestit ulterior că a acceptat transferul cu două condiții: să nu fie numit în locul cuiva şi să i se dea fonduri pentru supraetajarea clinicii vechi, pentru o unitate nouă. Așa s-a realizat, în anul 1965, Clinica Chirurgicală nr. II şi de Chirurgie Cardiovasculară din Târgu Mureș, care era prima clinică de chirurgie cardiovasculară din ţară cu personalitate juridică (independentă).

 

În perioada 1970-1971, Pop de Popa a fost în Houston (Texas), cu o bursă oferită de Guvernul SUA și s-a specializat la Spitalul Metodist (condus de profesorul Michael DeBakey) şi la Spitalul de Copii Saint Luke (condus de profesorul doctor Denton A. Cooley, cel care a realizat primul implant al unei inimi artificiale în întregime).

 

După perioada de specializare în SUA, a revenit în ţară cu dorinţa de a începe operaţiile pe cord deschis la Târgu Mureş. După ce a început să opereze pe cord deschis la Târgu Mureș, Pop de Popa a fost transferat în București, la 1 octombrie 1974, la ordinul direct al președintelui comunist Nicolae Ceaușescu, ca şef al Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară Fundeni.

 

Lui Ioan Pop de Popa i-au fost conferite titlurile de doctor în ştiinţe medicale, medic emerit şi profesor emerit. A fost membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale din România (1991), membru al Academiei de Chirurgie din Paris (1984), membru al Academiei de Ştiinţe din New York (1979), membru al Academiei belgiano-române de cultură şi ştiinţă (2000), membru al Academiei de ştiinţe, literatură şi artă (ASLA, 2002), Doctor Honoris Causa al Universităţii de Medicină ”Gr. T. Popa” Iaşi şi al Universităţii de Medicină din Târgu Mureş (a fost prorector al Institutului de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş în perioada 1963-1974).

 

Este cel care: a realizat prima inimă artificială şi primul plămân artificial din România; a efectuat primele circulaţii extracorporale experimentale din România, inclusiv primele hemodiluţii în CEC; a efectuat primele transplanturi experimentale de organe, de rinichi şi pancreas; a realizat experimental primele transplanturi cord-plămân; a înfiinţat şcoala modernă de chirurgie cardiovasculară din România; a contribuit la înfiinţarea celor şapte centre de chirurgie cardiovasculară, inclusiv cel al armatei, pe lângă fiecare universitate de medicină şi farmacie din România; a înfiinţat Societatea română de chirurgie cardiovasculară; a elaborat sute de lucrări ştiinţifice; a realizat numeroase instrumente medicale cu aplicaţii în practica chirurgiei cardiovasculare.

 

Andrada VLAS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole

Articole Similare