Turismul în 2024: noi tendințe și preferințe ale călătorilor

TURISM. Cu 2023 apropiindu-se de final, companiile din industria turismului încep să planifice sezonul pentru 2024, anticipând noi tendințe și preferințe ale călătorilor. Potrivit unui studiu global realizat de Booking.com, bazat pe răspunsurile a 27.000 de călători din 33 de țări, se conturează câteva tendințe semnificative:

1. Căutarea de experiențe: Peste 78% dintre respondenți simt că se simt mai vii ca niciodată atunci când sunt în vacanță, iar 68% declară că se simt capabili să se elibereze de inhibiții când călătoresc. Astfel, călătorii caută experiențe, aventuri și activități noi pentru a-și îmbogăți vacanțele.

2. Teama de căldură: Mai mult de jumătate dintre călători consideră că schimbările climatice vor avea un impact asupra planurilor de călătorie. 56% dintre respondenți afirmă că, pe măsură ce temperaturile cresc în zona de reședință, își vor folosi vacanțele pentru a se răcori în altă parte.

3. Turismul culinar: Mâncarea devine un punct central al experienței de călătorie. Peste 81% dintre călători doresc să experimenteze bucătăria locală, iar 46% caută experiențe culinare imersive “phygital” (fizic și digital) prin realitate virtuală sau augmentată.

4. Diversitatea generațiilor: Preferințele de călătorie variază în funcție de vârstă:
– Generația Z (16-26 de ani) caută aventuri și experiențe noi.
– Milenialii (27-42 de ani) doresc confort și comoditate.
– Generația X (43-56 de ani) doresc să experimenteze ceva nou și să se simtă îngrijiți sau răsfățați.
– Baby Boomers (57-74 de ani) pun accent pe mese la restaurant și explorarea bucătăriei locale.

5. Turismul de relaxare: 58% dintre călători doresc să călătorească pentru a se concentra exclusiv pe odihnă și somn de calitate.

6. Călătorii și apa: Aproape trei sferturi dintre respondenți se simt mai relaxați când se află aproape de un lac, râu sau mare.

Studiul a fost realizat de Booking.com, iar tendințele prezentate sunt bazate pe feedbackul călătorilor.

În plus, Hilton a realizat un studiu care arată cum preferințele de călătorie variază în funcție de vârstă, cu generații diferite care caută experiențe diverse în timpul vacanțelor.

Turismul rămâne un domeniu dinamic, iar aceste tendințe oferă o perspectivă asupra a ceea ce călătorii caută și a modului în care aceștia abordează experiența de călătorie în 2024.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare