TVA-ul crește din 2023 cu implicații în sectoarele alimentare și imobiliare

ECONOMIE. O serie de noutăți legislative în domeniul TVA vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023 ca urmare a modificării Codului fiscal prin Ordonanța Guvernului 16/2022, cel mai mare impact urmând să fie în sectoarele alimentar, turism și imobiliar.
 
Pentru unele băuturi (ape minerale și carbogazoase care conțin zahăr sau alți îndulcitori sau cu arome, sau alte băuturi precum băuturile pe bază de soia), cota TVA va crește de la 9% la 19% de la 1 ianuarie 2023. Textul legii se referă la anumite coduri tarifare care vor face obiectul acestei majorări.
 
Astfel, producătorii, distribuitorii și comercianții cu amănuntul care comercializează băuturi nealcoolice trebuie să efectueze o revizuire a clasificării tarifare a produselor din portofoliu, pentru a evita alte surprize în ceea ce privește cota de TVA aplicată vânzărilor pe teritoriul României (cota redusă) față de cotația standard.
 
Analiza clasificării tarifare a băuturilor vândute prezinta interes si in contextul introducerii sistemelor RO e-factura si RO e-transport, ambele sisteme acoperind si produsele cu cod NC (Nomenclatura Combinata) 2202.
 
Totodată, marii contribuabili care au obligația de a raporta SAF-T ((Fișier Standard de Audit pentru Impozitare) vor trebui să aibă în vedere o actualizare a cartografierii TVA dacă sunt preocupați de creșterea cotelor aplicate, în sensul folosind un alt cod fiscal pentru declarația SAF-T începând cu prima lună a anului viitor.
 
În ceea ce privește serviciile de cazare, restaurant și catering, începând cu 1 ianuarie 2023, cota TVA a fost majorată de la nivelul actual de 5% la 9%.
 
Potrivit Notei de fundamentare a OG 16/2022, prin majorarea cotei TVA s-ar urmări facilitarea aplicării uniforme/corelate a cotei de TVA, indiferent de natura operațiunii: prestări de servicii sau livrare de bunuri.
 
Plafonul de livrare a locuințelor către populația pentru care se aplică TVA în cotă redusă de 5% se va reduce de la 700.000 lei la 600.000 lei (echivalentul a 120.000 euro) pentru o locuință de cel mult 120 de metri pătrați.
 

Ca măsură tranzitorie, pentru livrările de locuințe către populație pentru care se încheie antecontracte până la 1 ianuarie 2023 se aplică TVA 5% conform regulilor în vigoare (în limita a 700.000 lei).

 
Totodată, dacă în prezent pot fi achiziționate mai multe imobile cu cota redusă de TVA de 5% în limita a 450.000 lei (fără TVA), începând cu 1 ianuarie 2023, o singură casă a cărei valoare nu depășește 600.000 lei va pot fi achiziționate în regim de TVA 5%, individual sau în comun.
 

„Contractele încheiate înainte de 1 ianuarie 2023 vor fi excluse din numărul anterior. Similar mecanismului anual, va fi organizat, începând cu data de 1 ianuarie 2023, în format electronic, un nou Registru al achizițiilor de locuințe cu cota redusă de TVA de 5%, pe baza informațiilor furnizate de notarii publici”, se arată în analiză.

 
Noua măsură fiscală este menită să atragă la bugetul de stat un volum mai mare de TVA colectat, cu prețul unui anti-stimulu pe piața imobiliară, confruntă deja cu toată gama de dificultăți generate de actuala criză (creșterea prețurilor la materiile prime, materiale, creșterea ratelor dobânzilor, creșterea costurilor cu forța de muncă etc.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare