Péter Ferenc și Vass Levente

UDMR – Péter Ferenc l-a spulberat politic pe deputatul Vass Levente: UDMR Târgu Mureș trece în opoziție cu Dorin Florea: reacția primarului

STRATEGIE MODIFICATĂ. În principal, mazilirea politică – în limbajul sistemului, demiterea – a președintelui UDMR Târgu Mureș, Vass Levente, în urma deciziei Consiliului Teritorial Permanent al UDMR, are următoarele traduceri:

 

1) Organizația UDMR Mureș este controlată în totalitate (implicit și în municipiul reședință de județ) de Péter Ferenc (administrativ: președinte al Consiliului Județean, politic: vicepreședinte politic județean), Vass a mizat perdant pe puterea autocratică a formațiunii din Târgu Mureș – s-a dovedit o putere flască, insuficientă pentru a-și impune controlul.

 

2) UDMR Târgu Mureș trece în opoziție directă cu politica administrativă impusă de primarul ALDE Dorin Florea, cel cu care oamenii lui Vass (consilierii locali) până acum au pactizat fățiș. Practic, s-a terminat cu concordia. După reacția similară a PNL Mureș, decizia UDMR este semnalul că Florea a pierdut controlul forului deliberativ al orașului. Oficial, opoziția lui Florea devine putere decizională, câștigă o largă majoritate (UDMR, PNL, POL – au mai rămas să vâslească în lotca administrației locale veșnic indecișii de la PSD).

 

3) Miza UDMR Mureș: câștigarea funcției de primar în cel mai important municipiu din județ, Târgu Mureș.

 

Cronologia ultimelor întâmplări”

 

Ce a trebuit să se întâmple pentru asta? Demisia din funcția de consilier local a arhitectei Furó Judita, renunțarea de a ocupa funcția de sclav politic în simbria lui Florea a următorului de pe lista supleanților UDMR Târgu Mureș (Tamási Zsolt-József) și numirea de către Vass pe locul liber a unui “prieten”, cum s-a exprimat (singurul care a acceptat să fie și el un ridicător de mână atunci când primarul vrea să impună un proiect).

 

A mai trebuit ca Vass să mintă, ascunzând problemele care i se reproșau în filială privind subordonarea totală și necondiționată a grupului majoritar (!) de consilieri locali, adică UDMR. A mimat că Furó nu se simte prea bine – deși aceasta a declarat public motivele demisiei -, că Tamási e puțin ocupat și nu prea are timp – deși și acesta a luat poziție publică în același sens -, a ignorat demisia din filială a fostului candidat UDMR la funcția de primar, Soós Zoltán – care a criticat și el slugărnicia UDMR în forul deliberativ, care are repercusiuni pentru comunitatea maghiară. În general, Vass, a recitat-o pe aia cu “Nu-i facem opoziție lui Florea, pentru că vedem interesul cetățenilor, nu pe cel al politicienilor”.

 

Tranșarea pactizării UDMR cu Florea

 

În fine, în interiorul filialei județene servilismul față de Florea a fost tranșat și taxat (poate electoratul UDMR să considere că această reacție e una întârziată, venită la jumătatea mandatului, timp în care consilierii UDMR s-au făcut scut pentru edilul din ce în ce mai contestat, reacție care le-a adus suficiente beneficii personale).

 

Tranșarea a fost așa: Vass a fost retrogradat din postura de tătuk sovietic decident absolut al strategiei UDMR Târgu Mureș – și, implicit, pavăză pentru grupul celor 10 consilieri locali, lăsați să-și plătească datoriile față de Florea – în membru al UDMR Mureș. I s-a lăsat totuși un loc în Biroul Executiv, cu sublinierea că va fi direct subordonat organizației județene.

 

În funcția de lider UDMR Târgu Mureș a trecut Péter Ferenc (care conduce direct și organizația județeană, prin interfața unui președinte executiv, respectiv Kovács Mihály Levente).

 

Reacția lui Florea

 

A fost cald și în Târgu Mureș. Caniculă. Diplomatic, nicio surpriză. Neliniștea, recitarea matinală, cadențată și autolaudativă-n fața oglinzii “Sunt cel mai deștept/frumos/potent/șmecher/protejat/etc.” și, revin :), canicula afectează rațiuni mult mai elaborate decât cea de care dă dovadă primarul municipiului Târgu Mureș, Dorin Florea.

 

Așa că decizia UDMR, care-l afectează direct, a determinat un nou derapaj public al tutankamonicului edil Dorin Florea, care, în disputa sa cu liderul UDMR Péter Ferenc, l-a numit pe acesta… “prost”.

 

Dorin Florea

Florea (vrând să pară spiritual, reușind să fie grobian): “Cât privește îngrijorarea unora de a numi pe oricine în locul meu, le transmit doar atât: să se liniștescă și să mediteze la zicala clasică: “Câinele moare de drum lung și p….*de grija altuia”. *Evident că „p” vine de la președintele Consiliului Județean Mureș”.

 

Dacă era portarul instituției, derapajul era ignorabil cu argumentul că nu-i singurul grobian în viață. Fiind vorba însă de primarul municipiului reședință de județ, acest derapaj nu mai poate fi considerat doar o inabilitate, ci o lipsă totală de diplomație administrativă, politică și de comportament.

 

Despre unele reacții ale primarului Florea, de altfel, s-a exprimat plastic și jurnalistul Dragoș Pătraru, în emisiunea sa „Starea nației”: „Atât l-a dus pe el bidonul!”. E povestea cu cei șapte ani de-acasă.

 

Cătălin VISCHI

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare