UE elimină plata pentru donarea de sânge în noul regulament privind Siguranța Substanțelor de Origine Umană

DONATORI. Consiliul European a adoptat noi norme care îmbunătățesc siguranța și calitatea sângelui, țesuturilor și celulelor utilizate în asistența medicală, facilitând și circulația transfrontalieră a acestora în UE. Una dintre principalele prevederi ale noului regulament este eliminarea plății pentru donarea de sânge, urmărind să protejeze mai bine atât donatorii, cât și primitorii. Regulamentul, care extinde sfera substanțelor de origine umană (SoHO) incluzând laptele matern uman și microbiota intestinală, introduce flexibilitate pentru a ține pasul cu evoluțiile științifice și tehnice.

Statele membre pot aplica măsuri mai stricte pentru protecția cetățenilor. Regulamentul acoperă activități de la înregistrarea și testarea donatorilor, colectare și prelucrare, până la utilizare și monitorizarea rezultatelor clinice. Printre obiectivele regulamentului se numără armonizarea procedurilor și facilitarea schimburilor transfrontaliere de SoHO, prin crearea unui consiliu de coordonare la nivelul UE, introducerea de proceduri comune pentru autorizarea preparatelor SoHO și impunerea obligației de a desemna autorități naționale responsabile.

Donarea de SoHO trebuie să fie voluntară și neremunerată, cu excepția compensațiilor pentru donatorii vii, conform legislației naționale. Regulamentul include și un sistem de alerte rapide pentru incidente grave și cere statelor membre să asigure o aprovizionare suficientă și rezilientă cu SoHO critice, prin planuri naționale de urgență. Urmează semnarea regulamentului de către Consiliu și Parlamentul European și publicarea acestuia în Jurnalul Oficial al UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare