Ultima săptămână fără sancțiuni la e-Factura – termenul-limită aproape de expirare

ANAF. În această săptămână, ne aflăm în ultima perioadă în care nu se aplică sancțiuni pentru nedepunerea facturilor în sistemul e-Factura, conform ultimului termen asumat de Guvern. De la data de 1 iunie, sancțiunile pentru lipsa înregistrării facturilor în acest sistem pot ajunge până la 2.500 de lei pentru un IMM și până la 10.000 de lei pentru o companie mare. Cu toate acestea, având în vedere că în luna iunie se desfășoară alegeri, există posibilitatea ca acest termen să fie amânat din nou. În plus, luna iunie reprezintă și termenul-limită pentru depunerea Declarației Unice și pentru redirecționarea impozitului pe profit.

Data de 31 mai marchează ultima zi în care nu se aplică amenzi pentru nedepunerea facturilor emise în termen de 5 zile lucrătoare în sistemul e-Factura, la ANAF, conform celui mai recent termen asumat de Guvern. Această amânare a fost deja făcută o dată, anterior sancțiunile e-Factura fiind suspendate până la 31 martie.

Conform prevederilor legale, companiile care nu transmit facturile în e-Factura în termenul limită vor fi sancționate cu amendă, cu valori cuprinse între 1.000 lei și 10.000 lei, în funcție de categoria de contribuabili și de gravitatea neregulilor.

Termenul-limită pentru transmiterea facturilor emise în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura este de 5 zile lucrătoare de la data emiterii facturii, dar nu mai târziu de 5 zile lucrătoare de la data-limită prevăzută pentru emiterea facturii conform legislației fiscale în vigoare.

Este important de menționat că e-Factura este obligatorie începând cu data de 1 ianuarie. Până la 1 iulie 2024, se va merge în paralel cu facturi emise și primite și în format de hârtie, pdf/mail, însă raportarea lor în sistemul RO e-Factura este obligatorie indiferent de forma facturii.

Aceste măsuri au ca scop principal simplificarea procesului de facturare și sporirea transparenței fiscale, contribuind la eficientizarea colectării veniturilor bugetare și la combaterea evaziunii fiscale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare