Un aisberg gigant, de mărimea Londrei, s-a desprins din Antarctica

ANTARTICA. Un aisberg uriaș, aproape de mărimea Londrei, s-a desprins de pe platforma de gheață din Antarctica, în apropierea unei stații de cercetare, fiind a doua ruptură de acest fel în doi ani, au anunțat luni cercetătorii.

British Antarctic Survey (BAS) a declarat că formarea noului iceberg – în cadrul unui proces natural numit “calving” – nu se datorează schimbărilor climatice, care accelerează pierderea gheții marine în Arctica și în unele părți ale Antarcticii.

Icebergul, care măsoară 1.550 de kilometri pătrați (598 de mile pătrate), s-a desprins de pe platoul de gheață Brunt, cu o grosime de 150 de metri, la un deceniu după ce oamenii de știință au observat pentru prima dată fisuri masive în acest platou.

O separare spectaculoasă similară, care a implicat un aisberg de 1.270 de kilometri pătrați, a avut loc în urmă cu aproximativ un an.

Acest eveniment de “calving” a fost așteptat și face parte din comportamentul natural al platformei de gheață Brunt.”, a declarat glaciologul BAS Dominic Hodgson.Nu are legătură cu schimbările climatice.

Echipele noastre științifice și operaționale continuă să monitorizeze platoul de gheață în timp real pentru a se asigura că este în siguranță și pentru a asigura continuitatea activităților științifice pe care le desfășurăm la Halley.”, a adăugat Hodgson.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare