EDITORIAL. Un discurs războinic cu zâmbetul pe buze

Aflată pentru a doua oară în România, președintele Ungariei, Katalin Novak, a avut un discurs războinic, care s-a pierdut în răspunsul plat al președintelui Iohannis. Analiștii n-au stat să asculte cu atenție vorbele doamnei care a a zâmbit și a spus din start că nu va fi de acord cu tot ceea ce vrea țara vecină și că POATE ne vom înțelege, dacă vom discuta. Citez din discursul președintelui Ungariei.

”Suntem țări vecine și avem nevoie ca relațiile dintre cele două țări să funcționeze. Am convenit de asemenea….tensiunile (încurcătura traducătoarei). Noi dorim să diminuăm tensiunile existente, nu să le amplificăm. Nu o sa fim de acord în toate cele. Nici până acum nu am fost de acord în toate, dar cel mai important lucru este să putem discuta și să ne ascultăm reciproc. Și poate atunci putem înțelege punctul de vedere al celuilalt, chiar dacă interesele nu sunt identice”. Katalin Novak

Cu privirea sub pupitru și recunoscând că majoritatea este discriminată pozitiv prin impunerea în parlament a minorităților ce n-ar fi obținut niciodată numărul de voturi, așa cum prevede legea, președintele Klaus Iohannis n-a prins lista de nu-uri care au ieșit din zâmbetul larg al șefului statului vecin. El n-a reacționat pe măsură, iar analiștii au trecut peste. Așadar, 1-0 pentru președintele Ungariei, care a învins în discurs atât mormolocul din fruntea statului nostru, cât și presa obosită de prea multe informații. Chiar dacă mulți nu s-au prins, am asistat la un duel. Unul din care țara a ieșit cu borșul la nas, că n-a avut cine să se lupte.

Mumie vie, Iohannis reprezintă totuși o minoritate, așa că n-a avut chef de reacții prea acide când majoritatea a fost pusă de președintele Novak să accepte. Să accepte că Ungaria va continua ceea ce știe mai bine: să-și promoveze interesul național și peste graniță. Un lucru de apreciat și pe care ar trebui să-l luăm ca model. Nu maghiarii sunt vinovați de ceva, ci românii care stau cu brațele încrucișate și privesc cum clădiri istorice, mii de hectare de teren și stațiuni întregi sunt trecute în contul Ungariei, chiar dacă se află pe teritoriul României. Trebuie să ne trecem înfrângerea pe panoul rușinii, că poate așa vom învăța că fără luptă nu doar nu câștigăm, ci pierdem. Și bătălia este în numele interesului național. Dacă mai e cineva interesat de această sintagmă ce pare desuetă, dar vitală pentru supraviețuirea neamului.

PS Să nu fiu nedrept. Iohannis a avut o singură replică, în care a acuzat politicienii care fac jocuri artificiale legate de minorități, aici fiind încadrați probabil și cei de la UMDR, dar n-a avut suficient curaj să fie clar.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare