Un masterclass de actorie și comunicare, o expoziție de fotografie și proiecții de succes în ziua a doua de SIMFEST, ediția XX

EVENIMENT. A doua zi a ediției aniversare de 20 de ani a Festivalului Național de Film și Televiziune SIMFEST 2023 a continuat cu o serie de evenimente speciale, de succes în rândul publicului. Ziua a început cu un masterclass despre relația dintre artele spectacolului, jurnalism și arta comunicării. Într-o sală arhiplină, o nouă expoziție de fotografie a fost deschisă publicului din Târgu Mureș, iar toată ziua, festivalul a oferit publicului o serie de proiecții de film.

Școala de vară SIMFEST a debutat anul acesta cu masterclass-ul susținut de Eusebiu Tudoroiu, actor, regizor, jurnalist, și creator de conținut. Prin experiența dobândită activând în domenii ce au la bază comunicarea, susținătorul cursului interactiv a condus participanții prin diverse teme de dezbatere ce au avut ca scop crearea unui canal de comunicare viabil între oamenii care au interacționat pentru prima dată unii cu ceilalți. Participanții au avut prilejul de a împărtăși opinii, de a schimba păreri sau de a-și consolida anumite gânduri proprii în legătură cu subiectele discutate, toate acestea servind scopului final pe care coordonatorul masterclass-ului și l-a propus de la început.

Școala de Vară SIMFEST va continua săptămâna aceasta cu alte două masterclass-uri susținute de regizoarea Izabela Bostan și Ovjdiu Gyarmath la care doritorii pot participa gratuit.

Artistul fotograf Ede Tordai și-a deschis în cadrul Festivalului Internațional de Film și Televiziune SIMFEST cea mai recentă expoziție de fotografie marți, 29 august, la Bastionul Dogarilor din Cetatea Medievală. Lucrările expuse sunt inspirate de perioada pandemiei care l-a determinat pe artistul vizual să caute o metodă de a crea portrete ale virusului, într-o viziune abstractă, plină de textură, culoare și simetrie.

„Este un joc toată expoziția. Dacă vă uitați, și virusul ăsta câteodată e periculos, sperietor, câteodată e mai simpatic, e un joc al imaginilor.”, a declarat Ede Tordai, realizatorul expoziției. „Fotografiile sunt făcute în studio. Baza este o bucată de gard cu niște cuie vechi și sârmă ghimpată, diferite tehnici de iluminat, iar după aceea sunt prelucrate în Photoshop cu instrumente clasice, fără A.I.”, a mai adăugat acesta.

În cadrul vernisajului sala a fost neîncăpătoare pentru cei care au dorit să vadă în premieră imaginile artistului care are la activ peste 300 de expoziții naționale și internaționale și zeci de premii în palmares. Fotografiile au reușit să stârnească din prima reacții pozitive în rândul celor prezenți.

În sala de la Bastionul Dogarilor sunt expuse 20 din numărul total de 30 de lucrări. Acestea pot fi vizionate zilnic până duminică, 3 septembrie. Accesul la expoziție, precum și la restul evenimentelor din program, e complet gratuit.

Un maraton al filmelor ajunse în finala competiției SIMFEST 2023 a avut loc și astăzi la Bastionul Croitorilor din interiorul Cetății Medievale. În prezența unora dintre realizatori, publicul a avut șansa de a dezbate ideile, conceptele și direcția cinematografiei contemporane după vizionarea producțiilor. Ziua s-a încheiat cu lungmetrajul „Puzzle”, inclus în selecția „Zilele Filmului Românesc” de anul acesta. Evenimentul a avut loc la Centrul Cultural „Mihai Eminescu” în prezența a două personalități din echipa filmului.

Un masterclass de mișcare scenică, o lansare de carte și o prezentare despre filmele documentare se alătură în program proiecțiilor din ziua a treia de #SIMFEST20

În a treia zi de festival, Școala de Vară SIMFEST va continua cu un masterclass de coregrafie și mișcare scenică susținut de Lect. univ. dr. Izabela Bostan (UNATC), de la ora 10.00, la Cetatea Medievală.

De la ora 18.00, Bastionul Croitorilor va fi gazda unui eveniment unic. E vorba despre lansarea volumului „MARI REGIZORI, MARI COREGRAFI ÎN MUZICALUL AMERICAN”, al cărui autor este Lect. univ. dr. Izabela Bostan. În urma lansării, regizorul Copel Moscu își va proiecta filmul „PARADISUL NAIV” și va susține o prezentare despre cum se realizează un film documentar, pe baza acestuia.

Iubitorii filmului sunt așteptați la proiecțiile publice din Cetatea Medievală a unei selecții cu cele mai bune dintre producțiile premiate în ultimii 20 de ani de SIMFEST, iar seara, la Centrul Cultural „Mihai Eminescu” la filmul „Grindul șacalilor”, în regia lui Nap Toader.

Festivalul Internațional de Film și Televiziune SIMFEST este organizat de Asociația culturală SIMFEST, co-finanțat de Municipiul Târgu Mureș și susținut de Consiliul Județean Mureș și Primăria comunei Sângeorgiu de Mureș.
Informații suplimentare pe: www.simfest.ro, https://facebook.com/Simfest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare