Un pahar de alcool pe zi ”prelungește viața” sau „ameliorează durerea”? Ce spun cercetătorii

ALCOOL. Alcoolul ameliorează durerea. Cunoaștem foarte bine astfel de povești, iar unii oameni chiar cred în această teorie. De exemplu, bunicii noștrii consumau adesea băuturi alcoolice pentru diverse dureri sau boli. Surprinzător sau nu, aceștia ne asigurau că s-au vindecat. Plecând de la acest aspect, un studiu de cercetare important și-a produs să elucideze misterul. E corectă teoria conform căreia ”un pahar de alcool pe zi prelungește viața”?

Este alcoolul un analgezic potrivit durerilor cronice? Cercetătorii spun că acest lucru depinde de mai mulți factori. Descoperirile studiului publicat în British Journal of Pharmacology sunt absolut uimitoare.

S-a tot spus că „alcoolul ameliorează durerea”. Cu toate acestea, pare să fie opusul. De fapt consumul său abuziv ne face să devenim mult mai sensibili la disconfortul fizic cronic.

Cercetătorii spun că este demonstrat faptul că că mai mult de jumătate dintre persoanele cu tulburare de consum de alcool suferă de dureri semnificative și persistente. Acest fenomen este mai frecvent la femei: le afectează în aproximativ 60% din cazuri, în timp ce la bărbați procentul scade la 50% din cazuri.

Există o nevoie urgentă de a înțelege mai bine relația dintre durerea cronică și dependența de alcool”, spune autorul principal Marisa Roberto, Schimmel Family Chair in Molecular Medicine și Scripps Research Professor of Neuroscience. În acest fel, guvernele și instituțiile medicale ar putea crește gradul de conștientizare cu privire la această consecință a abuzului. Cu toate acestea, verificarea faptului că excesul de alcool provoacă dureri nu a fost una deloc ușoară pentru acești oameni de știință.

Durerea nu este doar un simptom al abuzului de alcool, ci este și motivul frecvent care îi determină pe oameni să-și mărească cantitatea de alcool”, explică autorul. Este un cerc vicios cauzat de potențialul alcoolului de a acționa ca un analgezic.

Și da, există studii care recunosc că alcoolul ameliorează durerea. Cercetările sugerează că alcoolul are și un efect analgezic și poate ameliora hiperalgezia (sensibilitate crescută la durere) chiar în doze netoxice. Problema este că există un număr mare de persoane care susțin că beau alcool pentru a modera durerea. Dar asta ar putea fi exact ceea ce o înrăutățește, potrivit studiului.

În linii mari oamenii de știință cred că au descoperit cauzele care stau la baza durerii neuropatice induse de alcool și a alodiniei legate de sevraj. În ce moment al consumului este experimentată durerea cauzată de aceste două afecțiuni?

Pentru a ajunge la o concluzie, cercetătorii au comparat durerea șoarecilor dependenți de alcool cu cea a șoarecilor care beau în cantități moderate alcool și cu cea a șoarecilor care nu fuseseră niciodată expuși la alcool. Și ce s-a intamplat? La șoarecii dependenți, alodinia s-a dezvoltat în timpul sevrajului de alcool, iar în plus, accesul ulterior la alcool a scăzut semnificativ acea sensibilitate la durerea cauzată de sevraj

Pe de altă parte, aproximativ jumătate dintre șoarecii care nu erau dependenți de alcool au prezentat, de asemenea, semne de sensibilitate crescută la durere în timpul sevrajului, dar, spre deosebire de șoarecii dependenți, această neuropatie nu a fost inversată prin expunerea din nou la alcool.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare