Un pian vechi de aproape 140 de ani, cu motor electric și roți adecvate, pilotat de János Vágó din Ungaria, este atracția celei de-a VII-a ediții a Festivalului Dovleacului de la Sovata

EVENIMENT. Primăria Orașului Sovata a organizat în acest weekend, după doi ani de pauză, a șaptea ediție a Festivalului Dovleacului. Evenimentul înglobează programe culturale, artistice și meșteșugărești pentru toate categoriile de vârstă, iar atracția principală o reprezintă expozițiile cu dovleci sculptați în diferite forme.
 
Totuși, printre programele culturale și artistice, János Vágó, din Ungaria, a fost punctul culminant a celei de-a VII-a ediții a Festivalului Dovleacului de la Sovata.
 
Artistul János Vágó, cunoscut în întreaga lume sub numele de Mister Piano, a explicat că acest pian mobil nu funcționează exact ca un instrument muzical atunci când se deplasează, piesele ajungând la oamenii de pe stradă cu ajutorul unui player încorporat, însă ideea unui pian care cântă și circulă pe șosea atrage atenția.
 
Pianistul și soția sa au fost printre primii care au organizat, în urmă cu 20 de ani, un festival de muzică stradală în Ungaria, iar printre numeroșii invitați din străinătate s-a numărat și un cântăreț cu un pian rulant. Acesta a fost momentul în care lui János Vágó i-a venit ideea de a deține un pian ambulant, visul său materializându-se în urmă cu 10 ani.
 
“Sunt cântăreț și am călătorit mult în toată lumea. Este un pic dificil să mergi pe stradă cu un pian ca acesta, pentru că trebuie să cânți cu o mână și să conduci cu cealaltă, deoarece pianul, fiind în mișcare, are nevoie de multă atenție. Este un pian electronic. Eu circul de 10 ani cu acest pian mobil și oriunde merg cu el, toată lumea zâmbește, îmi face poze, dar nu mă bagă în seamă pe mine, ci pianul, toți spun că au întâlnit pianul mobil, nu pe mine – în Sovata, Budapesta, Gyula, Debrecen… Nu am melodii preferate, repertoriul se schimbă de la o zi la alta. Am scris una sau două melodii, restul sunt preluate, sunt un muzician popular”, a declarat presei János Vágó.
 
Pianul poate fi controlat cu ajutorul butoanelor, este dotat cu o pedală de frână și nu este foarte rapid, în lume există doar trei astfel de piane călătoare.
 
În cadrul Festivalului Dovleacului de la Sovata, fiecare școală și-a realizat propriul decor de toamnă, iar la finalul evenimentului va fi premiat cel mai popular aranjament.
 
În cadrul festivalului au cântat Honeybeast, Kowalsy meg a Vega, 3 SUD EST, Szintaxis, No sugar, Pesty Snowband și Road of Life.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare