Un plasture autocolant pe gât: cuvinte în locul corzilor vocale

CERCETARE. Un mic plasture autocolant plasat simplu pe gât poate să producă câteva cuvinte în locul corzilor vocale, potrivit unui studiu publicat marți. Cu toate acestea, această invenție este încă departe de a rezolva în mod concret problemele legate de vorbire, conform informațiilor furnizate de AFP.

Plasturele, un mic pătrat de câțiva centimetri, detectează anumite mișcări musculare care sunt apoi convertite în semnale electrice și interpretate de un algoritm. Acest algoritm este capabil să recunoască cuvinte și să le traducă în limbaj, conform unui comunicat al revistei Nature Communications, în care a fost publicat studiul. Dispozitivul, care utilizează inteligența artificială, se bazează pe mișcările mușchilor laringelui, nu pe cele ale corzilor vocale, și ar putea, într-o zi, să le înlocuiască parțial.

Principalul obiectiv este de a crea un plasture simplu de aplicat, fără a necesita intervenții chirurgicale, care să le permită pacienților cu dizabilități să poată folosi din nou vorbirea. Cu toate acestea, cercetătorii avertizează că va fi nevoie de mulți ani înainte ca un astfel de dispozitiv să poată ajuta pacienții în viața reală. Dispozitivul a fost testat până acum doar pe opt persoane fără tulburări de vorbire.

Deocamdată, plasturele poate să reproducă doar frazele care au fost deja înregistrate în memorie, cum ar fi “Crăciun fericit” sau “Te iubesc”. Această limitare “limitează utilizările dispozitivului nostru”, a recunoscut cercetătorul Ziyuan Che, de la Universitatea California din Los Angeles (UCLA), principalul autor al studiului. Cu toate acestea, cercetarea, în cadrul căreia dispozitivul a recunoscut ceea ce intenționau persoanele să spună în 95% din cazuri, este promițătoare, a asigurat cercetătorul. Conform acestuia, algoritmi mai elaborați ar putea într-o zi să permită plasturelui să producă expresii “fără să mai fie nevoie de preînregistrarea semnalelor vocale”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare