Un tablou necunoscut al lui Pollock, semnat pe spate de Nicolae Ceaușescu – Ar putea costa o avere

ARTĂ. Săptămâna trecută în Bulgaria s-a declanșat o anchetă, în urma descoperirii într-un apartament din Sofia, a unui posibil tablou necunoscut al artistului american Jackson Pollock.
Acest tablou se pare că ar fi făcut parte din colecția privată a lui Nicolae Ceaușescu, conform semnăturii fostului dictator român de pe spatele tabloului, a anunţat joi guvernul bulgar.

Tabloul i-a fost dedicat starului hollywoodian Lauren Bacall, cu ocazia împlinirii vârstei de 25 de ani, la 16 septembrie 1949: “Dedicat prietenei mele dragi și foarte talentate Lauren Bacall, La mulți ani, 16 septembrie 1949!”

Tabloul, este semnat de către artist, dar nu este regăsit în cataloagele de artă. El pare să fi fost păstrat în Grecia mulţi ani, după care a fost introdus în mod clandestin în Bulgaria, cu scopul de a fi vândut în străinătate.

Ministrul bulgar de interne Ivan Demerdjiev a evocat joi despre acest tablou că este „o autenticitate aproape sigură”.

Potrivit unor experţi citaţi de parchet, tabloul „răspunde prin stilul său, tehnica sa şi specificitatea artistică particularităţilor estetice ale operei lui Jackson Pollock din perioada 1945-1950”.

O analiză a compoziţiei chimice a culorilor – o întrepătrundere de linii roşii şi negre pe fond auriu – relevă asemănări cu alte pânze, a declarat adjuncta procurorului Sofiei Desislava Petrova, care îndeamnă însă la prudenţă.

„Sute de pictori din această perioadă, dar şi falsificatori, au folosit acest colorit”, a declarat pentru AFP Vesela Radoeva, de la Galeria Naţională bulgară de Arte Frumoase.
„Noi ne-am dat cu părerea, însă fără a face comentarii despre autenticitate, pentru că nu în Bulgaria, unde nu este prezentă nicio colecţie publică a pictorului, se pot pronunţa în mod definitiv specialiştii”, a subliniat ea.

În cazul în care este într-adevăr vorba despre o lucrare a lui Pollock, ea ar putea valora până la 100 de milioane de dolari, în funcţie de cota actuală a artistului, născut în în 1912 şi care a murit în 1956, au anunţat autorităţile, care revendică în acest stadiu proprietatea picturii.

Ministrul Culturii Lucian Romaşcanu a anunţat pe Facebook că a avut o discuţie cu omologul bulgar privind tabloul recent descoperit al artistului american Jackson Pollock. „Două grupuri de experţi bulgari ar fi confirmat autenticitatea tabloului şi ar exista dovezi că acesta ar fi aparţinut lui Nicolae Ceauşescu”, a precizat ministrul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare