Unde sunt 70% dintre profesioniștii IT din România și cât câștigă ei?

IT. Pe cei 142.000 de profesioniști IT din România (70%) îi găsim în București, Cluj și Timiș, ei bucurându-se, de asemenea, de unele dintre cele mai mari salarii din industrie. Corporațiile și companiile localizate în aceste zone angajează în jur de 98.000 de persoane în domeniul IT și le plătesc bine, potrivit calculelor Ziarului Financiar pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică (INS).
 
Un profesionist IT din București câștigă peste 9.000 de lei (1.820 de euro), iar salarii similare pot fi găsite și în Cluj. În Timiș, între timp, salariile se învârt în jurul a 7.800 de lei (2021).
 
Uneori, însă, salariile pentru personalul IT&C sunt mai mari în Cluj și Timiș decât în București. Acest lucru se întâmplă pentru că în cele două orașe există un număr mai mic de candidați decât în București, în timp ce cererea din partea angajatorilor rămâne ridicată.
 
Salariile din IT în România sunt mici în raport cu salariile profesioniștilor din aceeași industrie din diferite țări ale UE. În Germania, un consultant IT poate câștiga în medie în jur de 2.800 de euro pe lună, în timp ce unele salarii sunt mult mai mari.
 
Cu toate acestea, în ciuda salariilor comparativ mai mici, un profesionist IT din România poate beneficia de costul scăzut al vieții din țară. Un studiu din 2022 a comparat salariile anuale ale programatorilor juniori, medii și seniori din 29 de țări europene și le-a ajustat în funcție de costul vieții din fiecare țară.
 
Studiul a arătat că un programator junior român câștigă în jur de 11.300 de euro pe an, unul middle 21.800 de euro, iar un senior câștigă aproximativ 35.500 de euro. Ajustat la costurile de trai, acest lucru înseamnă că salariul unui începător în IT din România este cu 25% mai mare decât cel al unuia din Polonia sau Croația, plasând țara pe locul 16 în clasamentul veniturilor ajustate și devansând toate celelalte țări din Europa de Est.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare