Ungaria va introduce vigneta de o zi pe autostrăzi din 2024, conform Cerințelor UE

TAXĂ DE DRUM. Ungaria se pregătește să facă schimbări majore în privința taxelor pentru utilizarea autostrăzilor începând cu anul 2024, în urma unei cerințe din partea Uniunii Europene (UE). Acest lucru va implica introducerea vinieta de o zi pentru șoferi, dar și alte tipuri de autocolante pentru vehicule, inclusiv pentru cele grele de marfă.

O vinieta de o zi pentru autostrăzi va costa în jur de 4.500 de forinți maghiari (aproximativ 12,14 euro). Această schimbare este semnificativă, deoarece în prezent, în Ungaria, nu este posibilă achiziționarea unei viniete pentru autostradă pentru mai puțin de 10 zile.

Cu toate acestea, normele impuse de UE cer ca statele membre să ofere autocolante zilnice, săptămânale, lunare și anuale pentru vehiculele grele de marfă, precum și autocolante zilnice, săptămânale și/sau de 10 zile, lunare și/sau bilunare și anuale pentru autoturisme. Aceste schimbări trebuie implementate cel târziu până în anul 2024.

Conform acestor norme europene, taxele pentru autocolantele de scurtă durată nu pot depăși un anumit procent din taxa anuală. Astfel, taxa bilunară nu poate reprezenta mai mult de 30% din taxa anuală, iar taxa lunară nu poate depăși 19% din taxa anuală. Taxa pe 10 zile nu poate fi mai mare de 12% din taxa anuală, în timp ce taxa săptămânală și taxa zilnică nu pot depăși, respectiv, 11% și 9% din taxa anuală.

La prețurile actuale din Ungaria, taxa anuală pentru autocolantul de autostradă este de 49.190 de forinți maghiari, ceea ce înseamnă aproximativ 132,64 de euro. Prin urmare, prețul maxim pentru celelalte tipuri de vignete va fi următorul:

Bilunar: 14.757 HUF (aproximativ 39,79 EUR).
Lunar: 9.346 HUF (aproximativ 25,20 EUR).
10 zile: 5.902 HUF (aproximativ 15,91 EUR).
Săptămânal: 5.410 HUF (aproximativ 14,59 EUR).
Zilnic: 4.427 HUF (aproximativ 11,94 EUR).
Aceste schimbări în privința taxelor pentru autostrăzi vor avea un impact semnificativ asupra costurilor de călătorie pentru șoferii care tranzitează Ungaria, care vor plăti cel mult aproximativ 4.500 de forinți maghiari (circa 12 euro) pentru o zi de utilizare a autostrăzilor. Vinietele pot fi achiziționate de la punctele de vânzare a vignetei înainte de intrarea în Ungaria, de la benzinăriile de lângă granița cu Ungaria sau online. Aceste schimbări vor afecta toți șoferii care utilizează autostrăzile din Ungaria și se vor alinia cu normele UE privind taxele de utilizare a infrastructurii rutiere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare