UNIC ÎN ROMÂNIA – Continuă colectarea de donații pentru dotarea școlilor mureșene cu defibrilatoare

PRIM AJUTOR. Trei licee din Tîrgu Mureş au fost dotate cu defibrilatoare şi manechine pentru instruirea elevilor, profesorilor şi paznicilor acestor instituţii în acordarea primului ajutor, în cadrul un proiect unic în România – “Mini-Anne şi defibrilator în şcoli”, au informat marţi iniţiatorii acestuia, Ambulanţa Samaritanus şi Fundaţia Comunitară Mureş.

 

În cadrul proiectului, Liceul Teoretic Bolyai, Liceul de Artă şi Colegiul Naţional Unirea vor avea câte o grupă formată din câte 8 profesori şi 8 elevi pregătiţi de instructori certificaţi ERC (EUROPEAN RESUSCITATION COUNCIL), vor avea manechine de resuscitare cardio-pulmonară şi câte un defibrilator semiautomat, astfel încât să se poată interveni în caz de necesitate, atât în unităţile de învăţământ, cât şi în vecinătatea acestora.

 

“Pe fiecare şcoală care intră în acest proiect vor fi amplasate nişte indicatoare speciale pe care va fi înscris faptul că şcoala respectivă deţine defibrilator, astfel încât dacă se produce un accident în apropiere să se poată interveni. (…) Proiectul a fost iniţiat cu 4-5 luni înainte, iar ambasadorul nostru, al Asociaţiei Samaritenilor din România, a fost consilierul local din Târgu Mureş, Radu Bălaş, atunci când Fundaţia Comunitară Mureş a început colectarea de fonduri”, a spus Varga Zsigmond Karoly, de la Ambulanţa Samaritanus Tîrgu Mureş, într-o conferinţă de presă.

 

Fundaţia Comunitară Mureş, prin organizarea Cercului de Donatori Mureş, a susţinut iniţiativa cu peste 8.000 de lei.

MiniAnne (sau Resusci Anne) este un manechin destinat învățării și antrenării manevrelor de resuscitare, dezvoltat de producătorul de jucării norvegian Asmund Laerdal, medicul ceho-austriac Peter Safar și colegul acestuia, americanul James Elam. Manechinele sunt produse de compania Laerdal Medical. Chipul păpușii copiază masca mortuară a unei tinere neidentificate care a murit înecată în Sena, în jurul anilor 1880.

 

“Unul dintre evenimente este Cercul de Donatori Mureş, pe care îl organizăm anual. De obicei sprijinim trei proiecte. În noiembrie anul trecut, am adunat suma de 8.251 de lei, din care am reuşit să echipăm trei şcoli cu defibrilatoare şi păpuşi Mini-Anne. Cursurile de instruire vor fi organizate de Ambulanţa Samaritanus. Dorim să continuăm acest proiect şi pentru alte şcoli, fiindcă sunt cereri, iar următorul eveniment de adunare de fonduri va fi Swimathon, care va fi organizat în 10 iunie”, a declarat Gal Sandor, directorul executiv al Fundaţiei Comunitare Mureş.

 

La conferinţa de presă au mai participat profesorul Mátéfi István, directorul Liceului Teoretic “Bolayi Farkas”, profesorul Dinu Ciucă, de la Liceul de Artă din Tîrgu Mureş şi consilierul local Radu Bălaş, care a precizat că va iniţia un proiect de hotărâre în cadrul Consiliului Local Tîrgu Mureş pentru extinderea acestui proiect.

 

msnews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare