Unul din șase români ar trebui să primească salarii mai mari, conform directivei UE

ECONOMIE. Parlamentul European a adoptat pe 14 septembrie o nouă legislație privind salariile minime adecvate în UE. Aceasta stipulează, printre altele, că țările trebuie să se asigure că salariile minime pe care le stabilesc permit lucrătorilor să aibă un trai decent, ținând cont de costul vieții și de nivelul general al salariilor.
 
Pentru a evalua caracterul adecvat al salariilor minime legale existente, statele membre pot folosi ca referință un coș de bunuri și servicii la prețuri reale sau le pot stabili la 60% din salariul mediu brut și la 50% din salariul mediu brut, relatează Digi24.
 
Rata de risc de sărăcie la locul de muncă era de 15,6% în România la sfârșitul anului 2021, dublu față de media UE, potrivit Eurostat. Din punct de vedere istoric, rata riscului de sărăcie la locul de muncă în România a atins un maxim istoric de 19,8% în decembrie 2014 și un minim istoric de 14,9% în decembrie 2020.
 
Liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, a declarat că partidul său va susține un salariu minim brut de 3.000 de lei (600 de euro) începând cu ianuarie 2023 – cu aproximativ 20% mai mult decât în prezent.
 
Aproximativ o treime dintre angajații români sunt plătiți cu salariul minim legal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole

Articole Similare