Ursul care a pornit disputa dintre Poliție și Garda de Mediu

Moartea unui urs a dus la scurte replici între două instituții legat de cine trebuia să fie la fața locului. Poliția a acuzat inițial că nu s-au prezentat comisarii, dar găsirea ursului n-a fost făcută de polițiști, ci de un localnic la două zile de la eveniment, iar un film a făcut deja vâlvă pe internet, când animalul era cărat în furcile unui utilaj agricol. Potrivit surselor noastre, fiara a fost lovită de două mașini, nu de una, dar ea nu a fost depistată la anunțul făcut de șofer, iar Garda de Mediu a precizat prin șefa sa, Anamaria Szekely, nu putea constata accidentul dacă nu avea ursul pe carosabil. Ce spun cele două instituții.

Acuzele poliției: comisarii nu s-au prezentat

Purtătorul de cuvânt al IPJ Mureș, Alexandra Petrovici, a declarat pentru Radio Târgu Mureș că ”a data de 2 octombrie polițiștii mureșeni au fost sesizați de un bărbat, conducător auto, cu privire la faptul că a accidentat un urs pe raza localității Mihai Viteazu. Polițiștii s-au deplasat de urgență la fața locului,  însă ursul nu a fost găsit. Animalul în cauză a fost depistat pe 4 octombrie 2022, dată la care IPJ Mureș a anunțat telefonic Garda de Mediu Mureș cu privire la acest incident, însă niciun reprezentant al Gărzii nu s-a prezentat la fața locului.

Replica Gărzii de Mediu: de ce nu trebuia să venim

”Având în vedere aspectele neclare ale cazului ursului transportat în furca utilajului, revenim cu noi precizări:
În data de 04.10.2022, ora 18:38 reprezentantul IPJ Mureș a transmis la garda de mediu numai filmulețul apărut în spațiul public, însă, având în vedere că cele filmate sub nici o formă nu se pot asimila uciderii accidentale* (singurul caz gestionat de instituția noastră), Garda de mediu și-a declinat competența și o face în continuare.
La data și ora menționată nu s-a cunoscut nici locul în care se afla ursul. De la acea dată nu avem alte informații. Cum am menționat anterior, în nici un alt caz de ucidere a unui exemplar de animal sălbatic Garda de mediu nu are atribuții, vânătoarea intrând sub incidența Legii vânătorii (aplicată de Garda forestieră), iar braconajul, fiind infracțiune, este cercetat de organele de urmărire și cercetare penală.
De asemenea, elucidarea cauzelor și condițiilor care au dus la moartea animalului exced aria de competență a instituției noastre.
Cum am declarat în data de 10.10.2022, Garda de mediu nu a fost informată despre nici un eveniment rutier sau de altă natură, anterior apariției filmulețului, care ar fi putut duce la moartea animalului.

(Conform definiției din HG 323/2010, „ucidere accidentală – orice formă neintenționată de suprimare a vieții unui exemplar aparținând unei specii prevăzute la art. 1”)”, a publicat o replică Garda de Mediu acum câteva minute..

Notă: Fotografia este reprezentativă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare