USAMV Cluj-Napoca găzduiește Festivalul Produsului Tradițional

FESTIVAL. În inima Transilvaniei, într-un decor pitoresc care îmbină tradiția și inovația, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca invită comunitatea să descopere bogăția și autenticitatea bucătăriei românești la cea de-a XVII-a ediție a Festivalului Produsului Tradițional. Evenimentul, organizat de Facultatea de Agricultură, reprezintă un efort colectiv al studenților de la Ingineria Mediului de a prezenta și promova rețetele locale și tradiționale din întreaga țară.

Pe data de 27 mai 2024, între orele 10:00 și 18:00, Centrul de Cercetare pentru Biodiversitate din campusul USAMV Cluj-Napoca va fi gazda unei experiențe gastronomice deosebite. Studenții vor fi găzduiți de către Facultatea de Agricultură și vor prezenta rețete autentice provenite din diverse regiuni ale României, în cadrul cursului de Controlul și Certificarea Produselor, coordonat de Conf. dr. Avram Fițiu.

Evenimentul va oferi o panoramă amplă a diversității culinare românești, cu preparate ce variază de la gulaș secuiesc și zamă de șelate, până la păstrăv afumat în cobză de brad de Bucovina și mălai dulce. Fiecare rețetă este o poveste în sine, transmițând tradiții și secrete culinare străvechi, iar aceste delicatese vor fi jurizate de profesori, alături de specialiști în gastronomie și tradiții populare.

În cadrul festivalului, vor fi prezentate și rețete precum Poale-n Brâu Moldovenești, Dalauzi din Gherla, sau Gulyas de Satu Mare, ce vor fi degustate și apreciate de către participanți. Acest eveniment nu este doar o ocazie de a savura preparate delicioase, ci și o modalitate de a aduce în prim-plan tradițiile locale și de a promova cunoașterea și aprecierea gastronomiei românești.

Conform coordonatorului evenimentului, Conf. dr. Avram Fițiu, Festivalul Produsului Tradițional nu doar reprezintă o tradiție în sine, ci și o oportunitate pentru studenți de a-și dezvolta competențe esențiale în domeniul controlului și certificării produselor agricole și alimentare tradiționale. Prin această experiență practică, ei dobândesc nu doar cunoștințe culinare, ci și o înțelegere profundă a importanței păstrării și promovării gastronomiei tradiționale românești.

Astfel, Festivalul Produsului Tradițional de la USAMV Cluj-Napoca devine mai mult decât un simplu eveniment culinar; este o sărbătoare a identității și diversității culturale românești, o ocazie de a celebra bogăția patrimoniului nostru culinar și de a păstra vie tradiția și autenticitatea bucatelor românești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare