UTIL – Sub 3.500 de angajați mureșeni au accesat o facilitate care le permite să afle online dacă angajatorii le-au plătit contribuția la Casa de Pensii

INFO. Neinformați suficient de faptul că de 6 ani pot să verifice online dacă angajatorii le-au plătit contribuția la Casa de Pensii (reținută din salariul brut) și care este stagiu de cotizare pe care l-au realizat la sistemul asigurărilor sociale, doar 3.466 de mureșeni au aplicat pentru această facilitate care comunică angajatului punctajul realizat până acum la pensie.

 

Lipsa de informare în acest sens este una generalizată, la nivel național angajații județului Mureș clasându-se pe locul 3 în topul numărului de conturi online înregistrate pe portalul Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP), după Bucureşti și Dolj.

 

Cu ce te ajută un cont online la Casa Pensii

 

Angajații sau foștii angajați care și-au făcut cont online pe portalul CNPP pot afla: date din carnetul de muncă; stagiile anuale şi lunare de cotizare la pensii, începând din aprilie 2001 (în urma cărora pot știi câte puncte au realizat la pensie până acum); informații din declarațiile D112 (privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate) depuse de angajatorii pe care i-au avut până acum (simplificat: numele angajatorilor care au virat pentru deținătorul contului contribuţia de asigurări sociale – CAS -, şi venitul brut la care au plătit CAS); informații referitoare la viramentele la Pilonul II de pensii; informații despre pensia comunitară (dacă ați lucrat și în străinătate).

 

Cum îți faci cont online la Casa de Pensii

 

Pentru a-ți face cont online la Casa de Pensii și a afla informațiile de mai sus, trebuie să completați un formular (îl găsiţi la acest link https://www.cnpp.ro/web/guest/completare-formular-de-acces-online), să-l tipăriți și să-l semnați olograf și să vă prezentați cu acesta la orice casă județeană de pensii din țară unde sî îl depuneți. Veți primi apoi (pe adresa de e-mail indicată în formular) informația creării contului online pe portalul CNPP și un link pe care trebuie să-l accesați în 72 de ore de la primirea e-mailului.

 

După ce accesați linkul, alegeți parola și, gata, v-aţi creat cont online pe portalul Casei de Pensii Publice. Ca să intraţi în cont, trebuie să accesaţi link-ul (https://www.cnpp.ro/web/guest/autentificare), să introduceţi adresa de email şi parola pe care aţi ales-o. Din acel moment, aveți cont online la CNPP și puteți verifica oricând informațiile de mai sus.

 

Andrada VLAS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare