VALOAREA TRANZACȚIEI – La ce sumă s-a vândut, de fapt, Promenada Mall Târgu Mureș: cu aproape două treimi mai mult decât valoarea enunțată

0
845

EXCLUSIV – PROMENADA MALL. Vânzarea Promenada Mall Târgu Mureș (a cărui denumire oficială este Complexul Comercial Shopping Mall) a fost înregistrată la 17 aprilie 2019, tranzacția fiind făcută între proprietarul de atunci, firma PBW II Real Estate SA din Luxemburg (care era unic acționar al firmei românești ERP Târgu Mureș SRL, cea prin care se administra mall-ul din Târgu Mureș), controlată de Alexandre Brunel și de Baudouin de Feydeau de Saint Christophe, prin fondul de investiții AEW Sàrl) și firma românească Shopping Mall Invest SRL, controlată de miliardarul maghiar Jellinek Dániel, prin firma budapestană Biery Investments Zártkörűen Működö Részvénytársaság.

 

La momentul tranzacției către Jellinek, proprietarul Indotek Group din Ungaria, suma cel mai des vehiculată a fost de circa 43 de milioane de euro, mult sub suma reală de vânzare (fapt explicabil, prin secretomania care înconjoară acest tip de tranzacții și care este generată contractual). În fapt, conform contractului de vânzare, AEW a vândut Promenada Mall către Indotek cu o sumă mai mare cu circa 63% decât cea anunțată public.

 

Respectiv, valoarea contractuală a tranzacției așa cum este înscrisă în contractul de vânzare-cumpărare a fost de peste 70 de milioane de euro (exact: 70.707.000 euro). În schimbul acestei sume, AEW (prin firma luxemburgheză PBW II Real Estate SA) a transfera cele 30.868.193 părți sociale (cotate la o valoare nominală de 10 lei) – în lei, tranzacția a fost stabilită la peste 308,6 milioane de lei (exact: 308.681.930 lei).

 

Practic, AEW Europe a exploatat timp de 11 ani Promenada Mall Târgu Mureș, în schimbul a doar 20 de milioane de euro și încasând timp de 11 ani chiriile aferente centrului comercial de pe strada Gheorghe Doja). Inaugurat în octombrie 2007, în urma unei investiții de 60 de milioane de euro a fondului de investiții belgian BelRom, Promenada Mall Târgu Mureș a fost vândut către AEW Europe în 2008, cu 90 de milioane de euro. În 2019, mall-ul a fost cumpărat de Indotek Group din Ungaria cu peste 70 de milioane de euro.

 

În perioada de mai 2019-decembrie 2020, Indotek a raportat un profit obținut cu Promenada Mall de peste 22 de milioane de lei, adică mai mare de… 22 de milioane de ori decât în toată existența firmei care gestionează mall-ul târgumureșean (și care a raportat proft cumulat doar de două ori – o dată înaintea vânzării 🙂 -, însumând circa 12 milioane de lei, în contextul în care pierderile au însumat… aproape 133,5 milioane de lei).

 

În 2019, firma care administrează Promenada a raportat o cifră de afaceri record în istoria economică a firmei (aproape 35 de milioane de lei) și un profit net de 1,7 milioane de lei, iar în 2020 a raportat un profit net de 20,5 milioane de lei la o cifră de afaceri de 28,7 milioane de lei – și au fost anii restricțiilor cauzate de pandemie, precum și al inaugurării celui de-al treilea și cel mai mare mall din oraș, Târgu Mureș Sopping City.

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ