Veste bună pentru șoferi: polițele RCA Euroins și-ar putea prelungi valabilitatea până pe 8 Decembrie

AUTO. Șoferii din România primesc o veste bună. Se pare că polițele RCA de la compania Euroins ar putea rămâne valabile încă trei luni, până la data de 8 decembrie.
Întrucât există mulți șoferi care nu și-au înnoit polițele RCA, s-a luat această măsură în scopul de a calma apele pe piața asigurărilor. Începând cu data de 8 septembrie 2023, polițele Euroins nu vor mai fi considerate valabile. Totuși, propunerea recentă sugerează că termenul de valabilitate al acestor polițe ar putea fi prelungit până pe 8 decembrie 2023.
Astfel, șoferii care dețin asigurări cu expirare la data de 8 septembrie trebuie să fie conștienți că au două opțiuni. Pe de o parte, pot renunța la polițele actuale și pot solicita rambursarea primei plătite pentru perioada rămasă până la expirare, începând chiar de astăzi. Pe de altă parte, pot continua să folosească aceste polițe până pe 8 septembrie, când acestea vor înceta să mai fie valabile.
De la luna martie, Euroins a fost privată de autorizația de funcționare, în urma identificării unor probleme semnificative. Printre acestea s-au numărat respingerea dosarelor clienților fără motive întemeiate, deficiențe în fondurile alocate pentru despăgubiri și refuzul de plată.
Aceasta nu este prima dată când o companie RCA intră în faliment. Falimentul Euroins marchează a patra astfel de situație în ultimii 8 ani.
În plus față de această veste, șoferii trebuie să fie conștienți că prețurile polițelor RCA sunt susceptibile de a crește și în acest an. Companiile de asigurări intenționează să introducă mai multe criterii tehnice în calculul tarifelor. Acest demers are ca scop stabilirea prețurilor în funcție de o varietate de factori.
De exemplu, vârsta șoferului și locul de proveniență sunt două criterii-cheie. În plus, alte elemente precum vechimea mașinii, kilometrajul și traseul obișnuit al șoferului vor fi luate în considerare.
Prețurile polițelor RCA sunt determinate de fiecare companie pe baza analizei riscurilor asociate categoriilor specifice de indicatori. Acești indicatori reflectă probabilitatea producerii unui accident rutier și capacitatea de a oferi despăgubiri.
Toate companiile de asigurări sunt obligate să efectueze calcule precise pentru stabilirea prețurilor polițelor RCA și să furnizeze șoferilor informații clare despre modul în care aceste tarife sunt elaborate.
Deși lista de criterii poate varia între companii, există câteva elemente comune luate în considerare de majoritatea asiguratorilor:
Rata daunalității;
Puterea vehiculului;
Marca și modelul mașinii;
Vârsta șoferului;
Localitatea de domiciliu.