VIKTOR ORBAN – MAESTRU PĂPUȘAR și sutele de milioane de euro învârtite pe scena UDMR

DRUMUL BANILOR. După speech-ul rasist și anti UE al lui Viktor Orban de la Tușnad care a provocat valuri de reacții uimitoare interne și externe, liderii UDMR au rămas impasibili la explicațiile cerute de președintele Iohannis și la discuțiile eventualei excluderi de la guvernare a UDMR.
În ciuda faptului că unii lideri maghiari din România nu împărtășesc ideile conducătorului de la Budapesta, au aplaudat renumitul discurs și rămân în continuare muți.
 
Dece această liniște? Păi cum altfel să răspunzi la generozitatea pe care Viktor Orban o exprimă față de UDMR, nutrind-o cu sutele de milioane de euro din fonduri guvernamentale prin rețeaua de fundații și persoane fizice din Transilvania.
 
În ultimii zece ani, comunitățile maghiare din exteriorul Ungariei au fost finanțate cu uriașe sume de bani (miliarde de euro) de către Guvernul maghiar. Cea mai mare parte din aceste fonduri au luat drumul Transilvaniei.
Beneficiarii sunt persoanele juridice (în special fundații) dar și personale fizice din comunitatea maghiară din România.
De exemplu, Fundația Pro Economica Alapítvány a acordat într-o singură finanțare în 2019, la peste 3700 de persoane fizice din comunitatea maghiară transilvăneană, sume de bani (aproximativ 10.000 de euro/persoană) din partea Guvernului maghiar.
 
Poate vă întrebați cine este și ce face această fundație…
“Elaboratorii strategiei şi Guvernul Ungariei, în mod unanim, au hotărât să lanseze un program de dezvoltare economică în Transilvania sub forma unui program pilot, pe care îl vor urma diferite sprijiniri, în baza cerințelor locale din fiecare regiune în parte. Pentru funcționarea acestui program, respectiv pentru armonizarea programelor viitoare de acest gen, am înființat FUNDAŢIA PRO ECONOMICA, care are ca scop principal îmbunătățirea nivelului de trai al familiilor din România, dezvoltarea condițiilor de viață economică, socială, culturală și religioasă, bazată pe cercetări științifice și tehnice, respectiv acordarea de sprijin financiar și moral acordat familiilor care vor corespunde criteriilor de eligibilitate stabilite de Fundație.” – se menționează pe pagina web a fundației.
Ce să faci dacă sunt multe familii care corespund criteriilor de eligibilitate stabilite de Fundație ?
 
Mersul trenului UDMR cu banii din Ungaria via Transilvania
 
Guvernul maghiar a susținut finanțări de aproximativ 500.000 milioane de euro către comunitățile din afara granițelor Ungariei, doar în 2020 și 2021.
În mare parte aceste finanțări au fost făcute print-o fundație publică a statului maghiar și anume Fondul Bethlen Gábor, iar cea mai mare parte a banilor au ajuns în comunitatea maghiară din Transilvania, prin intermediul unor asociații conduse de apropiați ai conducerii UDMR.
 
Tot în 2020 și 2021, Nagy Zoltan Levente – șeful de cabinet al președintelui UDMR, Kelemen Hunor, a coordonat prin Fundația pentru Școală, pe care o conduce, finanțări din proiecte de peste 5 milioane de euro – au relatat recent jurnaliștii de la Átlátszó Erdély
 
Domnul Nagy Zoltan Levente conduce și Fundația Eurotrans din Cluj-Napoca (care aparține UDMR-ului), prin intermediul căreia a beneficiat de 790.000 de euro primiți de la Guvernul maghiar, pentru a susține o acțiune de simplificare a procedurilor prin care cetățenii români de origine maghiară să obțină cetățenia maghiară. Tot Fundația Eurotrans a acordat asistență pentru 35.000 de maghiari din Transilvania, în vederea înregistrării pentru a putea vota în cadrul alegerilor parlamentare din Ungaria.

 
În Târgu-Mureș există o altă stație a trenului cu fonduri de la Budapesta și anume Fundația Pro Economica, condusă de Kozma Mónika, consilier județean UDMR în Mureș. Din consiliul de administrație al Fundației face parte și Balázs Attila, președinte executiv al UDMR.
Fundația târgumureșeană a cheltuit aproximativ 44 de milioane de euro în ultimii ani, finanțând mai multe proiecte turistice transilvănene (hoteluri de 4 stele și facilități turistice suplimentare).
5 milioane de euro au fost investiți într-un proiect hotelier de 4 stele din Sfântu Gheorghe, unde la inaugurarea recentă, erau prezenți președintele UDMR – Kelemen Humor și reprezentanta Fundației Pro Economica – Kozma Mónika.
 
În Odorheiu Secuiesc avem principalul actor al presei maghiare din Transilvania – Asociația pentru Spațiul Media Transilvan. Acesta reprezintă o altă stație pe traseul trenului de la Budapesta.
Din 2017 până în 2021, Asociația pentru Spațiul Media Transilvan a primit de la guvernul maghiar granturi de 7,45 miliarde de forinți (la cursul de schimb actual 20 milioane euro)- au relatat jurnaiștii de la Átlátszó Erdély.
Datorită acestor fonduri, în câțiva ani asociația, până atunci necunoscută, a devenit, de departe, cel mai mare trust media din presa maghiară din Transilvania, cu un portofoliu atât de extins, încât e mai ușor să enumerăm organizațiile media care nu fac parte din aceasta.
În ultimii ani, ASMT a început să intre în acționariatul diverselor firme, edituri, radio-uri sau a deținătorilor de licențe de televiziune locală, guvernul maghiar fiind bănuit astfel că deține controlul asupra presei maghiare din Transilvania.
 

Miercurea Ciuc este următoarea stație. Guvernul Ungariei a finanțat mai multe milioane de euro prin Fundația Mens Sana din Miercurea Ciuc, condusă de liderul UDMR și ministru al Mediului în Guvernul de la București – Tanczos Barna.
În localitatea Cârța din Harghita, localitatea natală a președintelui UDMR Kelemen Hunor,
Fundația Mens Sana a construit Academia Secuiască de Hochei pe Gheață, cu finanțare de la Guvernul Ungariei. Tot prin această Fundație, guvernul maghiar a contribuit cu aproximativ 2,3 milioane de euro pentru dotarea unui centru de chirurgie intervențională la Spitalul Județean Miercurea Ciuc.
 
Fondul Bethlen Gábor finanțează și Fundația Sapientia, prin care Guvernul maghiar susține educația superioară în limba maghiară din Transilvania – Universitatea Sapientia, cu facultăți și terenuri în Cluj-Napoca, Miercurea-Ciuc, Târgu-Mureș și un centru de studii la Sfântu Gheorghe.
Doar in perioada 2017-2021, Guvernul maghiar a finanțat cu peste 70 de milioane de euro funcționarea Fundației Sapientia, condusă de Kato Bela, episcop al Eparhiei Reformate a Ardealului și un apropiat al conducerii UDMR.
 
În ultimii ani, Castelului Bánffy de la Bonţida, unde are loc celebrul festival de muzică Electric Castle, a beneficiat de restaurare de peste 1 milion de euro, finanțată de Guvernul maghiar, prin fundația condusă de Hegedus Csilla, secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene din Guvernul României

 

“Stabilirea cuantumului precis ale fondurilor bugetare alocate de Ungaria minorităților înrudite este imposibilă dat fiind caracterul complex al finanțării”, se specifică într-un document oficial al Guvernului României către Parlamentul României, consultat de Digi 24.ro.
Tot în acest document se relatează că programele de finanțare ale Guvernului maghiar către minoritățile maghiare din țările învecinate “se realizează dintr-o multitudine de surse, din care trebuie evidențiat cadrul instituțional major de finanțare Fondul Bethlen Gábor”.
“Finanțarea prin Fondul Bethlen Gábor reprezintă doar o parte a totalului finanțărilor”, care indică faptul că în anii 2014 și 2015, prin Fondul Bethlen Gábor, au fost alocate mai puțin de o treime din totalul finanțărilor pentru comunitățile maghiare din afara granițelor.
 
Distribuirea fondurilor prin Fondul Bethlen Gábor indică faptul că majoritatea sumelor de bani s-a dus către comunitatea maghiară din România, cu cifre oscilând în jurul a 50%, în funcție de an. Celelalte comunități maghiare din țările vecine Ungariei au primit, prin Fondul Bethlen Gábor, procente între 1% (Slovenia, Croația) și maxim 15% (Ucraina, Slovacia, Croația sau Serbia) din totalul acestor finanțări.
 
Fundația Pro Economica reprezintă cel mai important tren prin care banii din Budapesta ajung învestiți in Transilvania.
Fiind condusă de mai mulți lideri UDMR, fundația a distribuit în ultimii ani sume de ordinul zecilor de milioane de euro sub formă de finanțare nerambursabilă pentru diverse proiecte de natură turistică sau agricolă în localități pe teritoriul județelor Harghita, Covasna și Mureș.
 
Precizarea teritorială este făcută în mod explicit în documentele apelurilor de proiect. Un astfel de apel de proiect pentru dezvoltarea și înființarea unor unități de cazare din 2019, au fost alocate mai multe finanțări între 1,5 și 7,5 milioane de euro.
 
Firma BAYER AGROUNIVER SRL, deținută de László Zoltán, este una din câștigătorii care primit finanțare de 6 milioane de euro pentru un proiect turistic în comuna Remetea din județul Harghita.
Un alt apel de proiect pentru finanțării de achiziții de mașini și utilaje agricole, înființării și modernizării plantațiilor, precum și procurării animalelor de prăsilă, a acordat la nu mai puțin de 3700 de persoane fizice din județele Harghita, Covasna și Mureș, finanțări de circa 10.000 de euro / persoană.
 
Scena domului Orban se mărește anual iar generozitatea dânsului este nemărginită!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole

Articole Similare