Viorica Puți, împletitoarea de mirese din Țara Oașului, primește titlul de Tezaur Uman Viu

TRADIȚIE. Viorica Puți, o maestră în arta aranjării părului mireselor din Țara Oașului, va fi onorată cu titlul de Tezaur Uman Viu. Acest anunț a fost făcut joi de către Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Satu Mare, confirmând astfel aprecierea și recunoașterea eforturilor sale în păstrarea și promovarea tradițiilor locale.

O ocupație unică și spectaculoasă
Potrivit CJCPCT Satu Mare, dosarul Vioricăi Puți a fost analizat și aprobat de către Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial din cadrul Ministerului Culturii. Aceasta va primi titlul onorific de Tezaur Uman Viu, o distincție ce subliniază valoarea și unicitatea meșteșugului său.

“Viorica Puți din comuna Bătarci, județul Satu Mare, este împletitoare de mirese, o ocupație care se regăsește doar în Țara Oașului și este cea mai spectaculoasă etapă a unui ritual existențial esențial: cel al căsătoriei. Fiecare element al împletiturii își are rostul lui, fără de care nunta oșenească nici nu ar putea fi imaginată,” a explicat Robert Laszlo, managerul CJCPCT Satu Mare.

Un ritual cu semnificație
În Țara Oașului, împletitul părului miresei nu este doar un simplu aranjament, ci un adevărat ritual încărcat de semnificații culturale și spirituale. Coada împletită a miresei este elementul central, iar realizarea sa necesită o îndemânare deosebită. Puține femei din această regiune mai practică această artă, ceea ce le conferă un respect aparte în comunitate.

O maestră a tradițiilor
Viorica Puți este recunoscută nu doar pentru măiestria sa, ci și pentru contribuția sa la conservarea și transmiterea tradițiilor locale. Ea a primit numeroase premii și diplome de excelență de-a lungul timpului, evidențiind dedicarea și pasiunea sa pentru meșteșugul moștenit din strămoși.

“Viorica Puți este considerată o adevărată maestră printre cele care mai știu să împletească coada miresei și să gătească mireasa pentru nuntă, conform cutumei strămoșești,” a adăugat Robert Laszlo. Meșteșugurile sale includ crearea de zgărzi, “labe” (zgărzi late de 5-7 cm), cununi de mireasă și cozi ale cununii, toate realizate cu respectarea tehnicilor autentice și în culorile caracteristice satului Bătarci.

Recunoaștere și respect
Podoabele create de Viorica Puți sunt unice și de o frumusețe aparte, reflectând bogăția culturală a Țării Oașului. Prin munca sa, ea nu doar păstrează tradițiile vii, ci și le promovează, inspirând generațiile viitoare să continue aceste meșteșuguri.

“Meșterița Viorica Puți este recunoscută în comunitatea sa natală, în Țara Oașului și în județul Satu Mare ca o creatoare, păstrătoare și transmițătoare a valoroaselor elemente de patrimoniu cultural material și imaterial,” a concluzionat managerul CJCPCT Satu Mare.

Prin acordarea titlului de Tezaur Uman Viu, Viorica Puți primește o recunoaștere meritată pentru dedicarea sa în păstrarea și promovarea tradițiilor culturale ale Țării Oașului, asigurând astfel continuitatea unui meșteșug unic și prețios.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare