Dorin Florea, primarul municipiului Târgu Mureș
Dorin Florea, primarul municipiului Târgu Mureș

VISUL FRUCTELOR – Administrația publică din Târgu Mureș susține că vrea să facă un drum de legătură a cărui valoare totală este de 38,4 milioane de euro

Dorin Florea, primarul municipiului Târgu Mureș

PLAN. Administrația publică din Târgu Mureș, controlată de Dorin Florea (ALDE), vrea să realizeze un drum de legătură a cărui valoare totală este de aproape 38,4 milioane de euro. Sigur, dacă n-are bani să mai facă, ca-n trecut, concerte gratuite pe bani grei, n-are bani nici să facă drumul, așa că cel mai probabil vizează accesarea unei linii cu finanțare europeană nerambursabilă.

 

Drumul ar urma să facă legătura între Sâncraiul de Mureș și Autostrada Transilvania (despre care șefii Primăriei știu sigur că “în următorii 5 ani se va finaliza sectorul Autostrăzii Transilvania între Oradea și Târgu Mureș, respectiv vor începe lucrările la autostrada care va lega Transilvania de Moldova”, iar „nodul de legătură între cele două autostrăzi va fi lângă municipiul Târgu Mureș, ceea ce va accentua caracterul acestuia de centru de polarizare social-economic regional” – la argumentul ăsta, neimplicat fiind, dar având argumente economice reale, am râs, e bună gluma, trebuie să recunosc).

 

Mai exact, strada de legătură ar urma ruta între strada Gheorghe Doja (sens giratoriu de legatură spre autostrada Transilvania) și DJ 152A (comuna Sâncraiul de Mureș), cu pasaj peste strada Gheorghe Doja și calea ferată și un pod nou peste râul Mureș, reprezentând legătura dintre Autostrada Transilvania și Sâncariul de Mureș cu nordul municipiului.

 

Traseul propus va trece peste Bulevardul Gheorghe Doja și calea ferată și va parcurge un traseu liber de construcții până la podul ce se propune peste râul Mureș, deunde va continua până în Sâncraiul de Mureș. Evident, drumul a fost proiectat și peste terenuri private, iar dacă se va realiza în timpul vieții noastre acestea trebuie expropriate.

 

Deja s-a făcut (și plătit, desigur) un studiu de prefezabilitate (executantul acestuia fiind sereleul local Proinvest, administrat de inginerul proiectant Gogolák Hrubecz Zsolt) și, conform acestuia, valoarea totală a proiectului este de 182.277.371,88 lei (echivalentul a aproximativ 38,4 milioane de euro), din care construcția efectivă este cotată financiar la 153.552.649,60 lei.

 

Strada de legătură ar cuprinde pasaj (de 320 de metri) peste bulevardul Gheorghe Doja, drum de ocolire în lungime de 4.090 ml, drum de legătură cu strada Libertății și zona industrială în lungime de 730 ml, amenajarea intersecțiilor pe traseele existente de străzi și extindere la 3 benzi de circulație (3×100 ml), iluminat public și semnalizare, canalizare pluvială, pod peste râul Mureș (de 280 de metri lungime).

 

Există posibilitatea ca proiectul să fie bun/util, însă, la fel, există posibilitatea ca acesta să rămână doar un desen pe hârtie, argumentul acestei probabilități fiind retorica dilemă: Ce proiect cu finanțare europeană nerambursabilă în valoare de 38 de milioane de euro a implementat din 2016 Primăria Târgu Mureș? Am ținut, însă, să ducem proiectul în faza de aducere la cunoștința celor interesați și să monitorizăm (ne)realizarea acestuia.

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare