Vite dintr-o rasă inedită crescute în condiții Bio, case vechi și alimente Bio, așteaptă turiștii

AGRICULTURĂ. Agricultură sustenabilă și organică se dezvoltată într-o localitate din Brașov, cu aproximativ 200 de locuitori, cu scopul de a pune în valoare zona extraordinar de frumoasă și plină de istorie a satului Cobor.
 
Fundația Conservation Carpathia a dezvoltat COBOR – ferma de biodiversitate, o afacere verde pe cele 500 de hectare de pășuni unde cresc bovine, caprine și cai.
Cea mai interesantă parte a afacerii este dedicată creșterii vitelor și anume vite din rasa sura de stepă, a căror carne va ajunge şi pe piaţa românească începând din luna octombrie.
Carnea de vită din această rasă are un gust deosebit, dar și un preț pe măsură.
 
In satul Cobor, unde majoritatea populației este formată din batrâni și totul pare uitat în timp, câteva clădiri vechi au fost restaurate din şi transformate în case de oaspeţi.
A fost creat chiar şi un restaurant unde se pot servi produse tradiţionale, iar turiştii care vor să admire speciile de păsări din zonă, sau vitele sure de stepă, să o poată face bucurându-se de natura minunată din jur. Scurte drumeții sunt puse la dispoziția turiștilor iar la întoarcere pot înnopta în casele tradiționale.
 
“Avem peste 100 de exemplare de sură de stepă, care sunt crescute în mod tradiţional şi fără nicio restricţie în păşunat în cadrul fermei. Vorbim de o rasă de vacă care a dispărut din România şi din Transilvania după colectivizarea forţată, în urmă cu 70-80 de ani, iar în cadrul unei iniţiative de repopulare şi reintroducere a acestei rase, colegii mei au adus primele exemplare în urmă cu patru-cinci ani, iar acum am ajuns la acest număr impresionant de capete. Ele sunt crescute în păşunat liber, nu sunt ţinute în grajd, astfel că am putea vorbi de o creştere semi-sălbatică”, a precizat managerul de proiect Istvan Szabo, cu prilejul Zilelor Deschise.
 
Conform acestuia, preţul cărnii de sură de stepă va fi “diferit” de al majorităţii sortimentelor de carne de vită ce se găsesc în prezent în comerţ, şi va pleca de la 20 de lei ajungând până la 100 de lei.
“Când vorbim de comercializare, aceste animale nu sunt crescute forţat sau cu alte instrumente folosite de obicei. Suntem pe principiul că creşterea tradiţională, fără intervenţii, poate să aducă pe masa consumatorilor o carne curată, cu gustul acestor păşuni curate. Tot ce înseamnă lucernă, fân, ce le dăm peste iarnă este produs în cadrul fermei şi tot ce înseamnă păşuni este introdus în procedura de certificare ecologică, iar peste trei ani vom avea această certificare. (…) În prezent, ne aflăm în etapa în care am finalizat procedura de autorizare a punctului de sacrificare din cadrul fermei şi, din octombrie, vom începe comercializarea atât prin parteneri, cât şi în mod direct. Etapa următoare este de a amenaja un centru în care să facem şi produse finite”, a subliniat Istvan Szabo.
 
Acesta a menționat că la Cobor nu este singura astfel de “afacere verde”, însă a subliniat importanța acestui gen de fermă, care să livreze carne curată pe piaţa din România. De asemenea, înfiinţarea acestei ferme – proiect care a demarat în 2015 – oferă un loc de muncă stabil pentru 15 localnici şi, temporar, în funcţie de sezon şi muncile câmpului – pentru alte trei persoane.
 
Costurile unei asemenea investiţii nu sunt deloc de neglijat, numai punctul de sacrificare, care are o capacitate autorizată de 20 de capete pe lună, costând aproximativ 110.000 de euro, fonduri nerambursabile obţinute printr-o finanţare privată.
În Transilvania, trăiesc între 500 şi 1.000 de exemplare de sură de stepă, majoritatea crescute în mici ferme.
 
Primele exemplare de la Cobor au fost aduse din Ungaria, unde această rasă a continuat să fie crescută în ultimele decenii şi care are o populaţie numeroasă de astfel de exemplare, în special în zona Hortobagy.
 

Sura de stepă este o rasă folosită exclusiv pentru carne, producţia de lapte a acesteia fiind foarte scăzută.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole

Articole Similare