Vizita de lucru a Ministrului Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, în Statele Unite ale Americii

POLITICĂ EXTERNĂ. În perioada 20-21 iunie 2024, Ministrul Afacerilor Externe al României, Luminiţa Odobescu, va efectua o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, prilej cu care va avea consultări politice bilaterale cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, conform unui comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe (MAE). Această vizită este deosebit de importantă pentru consolidarea relaţiilor dintre cele două ţări, marcând o nouă etapă în parteneriatul strategic România-SUA.

Consultări politice și întâlniri strategice
Pe parcursul vizitei, Luminiţa Odobescu va avea întâlniri cu reprezentanţi ai Consiliului Securităţii Naţionale al SUA, precum şi cu formatori de opinie şi Think Tank-uri americane. Aceste întâlniri sunt esenţiale pentru aprofundarea înţelegerii şi colaborării în domenii critice precum securitatea naţională, politica externă şi relaţiile internaţionale. Discuţiile vor aborda subiecte de actualitate, inclusiv situaţia din regiunea Mării Negre şi eforturile de reconstrucţie a Ucrainei, în contextul provocărilor de securitate cu care se confruntă Europa de Est.

Forumul Economic România-SUA
Ministrul Afacerilor Externe va participa la deschiderea Forumului Economic România-SUA, unde va susţine un discurs în calitate de keynote speaker. În cadrul acestui eveniment, Luminiţa Odobescu va sublinia potenţialul de dezvoltare a relaţiilor economice dintre România şi Statele Unite, accentuând oportunităţile de cooperare în sectorul energetic şi în proiectele de reconstrucţie a Ucrainei. Forumul oferă o platformă importantă pentru întreprinderi şi oficiali guvernamentali de a discuta şi de a stabili noi parteneriate economice.

Aniversarea a 20 de ani de la aderarea României la NATO
Vizita are loc într-un context special, fiind organizată cu ocazia aniversării a 20 de ani de la aderarea României la NATO. Acest moment simbolic va oferi oportunitatea de a trece în revistă progresele realizate în relaţiile bilaterale şi în cooperarea pentru consolidarea securităţii euro-atlantice. Se va pune accent pe regiunea Mării Negre, o zonă de importanţă strategică majoră, în vederea identificării modalităţilor de întărire a parteneriatului strategic dintre România şi SUA.

Dialogul strategic România-SUA
Dialogul la nivel de şefi ai diplomaţiilor va prefigura lansarea celei de-a IX-a sesiuni a Dialogului Strategic România-SUA. Agenda acestui dialog va include cele mai importante teme ale cooperării bilaterale, cum ar fi securitatea şi apărarea, schimburile economice, securitatea energetică, relaţiile interpersonale şi cooperarea în domeniul justiţiei şi afacerilor interne. Un aspect deosebit de important al discuţiilor va fi accederea României în Programul Visa Waiver, un obiectiv major al politicii externe româneşti.

Vizita de lucru a Ministrului Luminiţa Odobescu în Statele Unite ale Americii reprezintă un pas semnificativ în întărirea relaţiilor bilaterale şi în promovarea intereselor strategice ale României pe scena internaţională. Aceste întâlniri şi discuţii vor contribui la consolidarea parteneriatului România-SUA şi la identificarea unor noi oportunităţi de cooperare în beneficiul ambelor ţări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare