Webinar EY România – Trecerea la e-Factura în România: Provocări și Perspective

EVENIMENT. O revoluție digitală în domeniul fiscalității românești se anunță cu trecerea la e-Factura, iar EY România organizează un webinar gratuit pentru a discuta aspectele-cheie ale acestei schimbări iminente. În lumina autorizării primite de la Consiliul UE, ce permite României să adopte facturarea electronică obligatorie pentru tranzacțiile B2B începând cu 1 ianuarie 2024, pregătirea companiilor și clarificarea legislației sunt esențiale.

Într-o întâlnire virtuală care are loc astăzi, specialiștii EY iau parte alături de reprezentanți ai ANAF, pentru a dezbate provocările și implicațiile acestei tranziții către e-Factura. Printre invitați se numără Antoine Avram, director general al unității de management al informației din ANAF, și Iulian Ardeleanu, director general pentru legislație fiscală și reglementări vamale și contabile. De asemenea, experții EY, precum Georgiana Iancu, partener și liderul departamentului de taxe indirecte, și Georgiana Constantin, Senior Manager în Departamentul de Taxe Indirecte, vor aduce contribuții semnificative la discuții.

Pe 27 iulie 2023, a fost publicată derogarea acordată României de către Consiliul Uniunii Europene, deschizând calea către facturarea electronică obligatorie pentru tranzacțiile B2B începând din 1 ianuarie 2024. Această derogare va impune emitenților să transmită facturile în format electronic prin sistemul RO e-Factura, administrat de Ministerul Finanțelor Publice. Un detaliu important este că emitentul nu va mai avea nevoie de aprobarea destinatarului pentru a emite o factură în format electronic.

Cu toate acestea, pe fondul acestei schimbări radicale, mai există multe aspecte care necesită clarificare prin legislație:

Data efectivă a implementării e-Factura;
– Posibilitatea acordării unei perioade de tranziție și impactul neconformității;
– Posibila implementare etapizată;
– de extindere a raportării prin platforma RO e-Factură sau adoptarea obligatorie a facturii electronice prin aceeași platformă.
Aceste provocări și întrebări sunt supuse discuției în cadrul webinarului, unde reprezentanții Ministerului Finanțelor și ANA împărtășesc perspectiva autorităților. În plus, echipa EY aduce în discuție experiența altor țări europene ce au adoptat sau sunt în curs de a adopta e-Factura, oferind astfel un cadru comparativ.

Webinarul EY România se va încheia cu o privire de ansamblu asupra provocărilor ce vor afecta atât administrația fiscală, cât și mediul de afaceri, subliniind importanța pregătirii pentru această evoluție inevitabilă a peisajului fiscal. Într-o lume din ce în ce mai digitală, adoptarea e-Factura reprezintă un pas esențial pentru modernizarea și eficientizarea sistemului fiscal românesc.

 

SURSA zf.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare