Ziua Limbii Bulgare: sărbătoarea creatorilor alfabetului chirilic

EVENIMENT. Pe 24 mai 2024, comunitatea bulgară din România și din întreaga lume marchează Ziua Limbii Bulgare, o celebrare dedicată Sfinților Chiril și Metodie, creatorii alfabetului chirilic, esențial pentru scrierea limbii bulgare. Această zi specială este instituită prin Legea nr. 100/2015 și implică organizarea de evenimente și manifestări specifice menite să aducă omagiu limbii și culturii bulgare.

Importanța Zilei Limbii Bulgare
Ziua Limbii Bulgare nu este doar o celebrare a alfabetului chirilic, ci și o recunoaștere a contribuției Sfinților Chiril și Metodie la cultura slavă. Aceștia sunt considerați “apostolii slavilor” pentru eforturile lor de a traduce Sfânta Scriptură în limba slavonă, facilitând astfel accesul la religie și cultură pentru popoarele slave. În România, Biserica Ortodoxă prăznuiește pe Sfinții Metodie și Chiril la data de 11 mai.

Instituirea Zilei Limbii Bulgare
Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei Limbii Bulgare a fost avansată de Niculae Mircovici, deputat din partea grupului minorităților naționale – Uniunea Bulgară din Banat. Adoptată de Senat pe 11 martie 2015 și de Camera Deputaților pe 22 aprilie 2015, Legea nr. 100/2015 a fost publicată în Monitorul Oficial la 8 mai 2015. Potrivit lui Mircovici, această lege oferă un cadru instituționalizat prin care reprezentanții altor etnii pot cunoaște și aprecia limba bulgară.

Evenimente și manifestări
Cu prilejul Zilei Limbii Bulgare, se organizează diverse evenimente culturale și educative dedicate membrilor comunității bulgare din România. Aceste manifestări includ spectacole, expoziții, ateliere de limbă și cultură bulgară, toate având scopul de a promova și conserva patrimoniul cultural bulgar în România.

Alfabetul chirilic și limba bulgară
Alfabetul chirilic, creat în Bulgaria, a devenit unul dintre cele trei alfabete oficiale ale Uniunii Europene la 1 ianuarie 2007, odată cu aderarea Bulgariei la blocul comunitar. Limba bulgară, o limbă indo-europeană din familia limbilor slave, se scrie cu litere chirilice și își are originile în slavona veche, cunoscută și sub numele de bulgara veche. De-a lungul secolelor, bilingvismul bulgaro-român a fost un fenomen comun în regiunile de pe ambele maluri ale Dunării, reflectând similitudinile lexicale și gramaticale între cele două limbi.

Sărbătoare oficială în Bulgaria
În Republica Bulgaria, Ziua Limbii Bulgare este sărbătorită oficial printr-o hotărâre a Adunării Naționale din 30 martie 1990. Această sărbătoare recunoaște nu doar importanța alfabetului chirilic, ci și bogăția culturală și lingvistică a limbii bulgare.

Concluzie
Ziua Limbii Bulgare, marcată pe 24 mai, este un prilej de a celebra moștenirea lingvistică și culturală a comunității bulgare. Prin evenimentele și manifestările organizate, atât în România, cât și în Bulgaria, se păstrează și se promovează valorile culturale bulgare, asigurându-se astfel continuitatea și aprecierea acestei bogate tradiții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare