Ziua Minorităților Naționale din România, sărbătorită pe 18 decembrie
CULTURĂ. Ziua Minorităților Naționale din România este celebrată anual pe 18 decembrie, marcând o dată importantă pentru diversitatea culturală și etnică a țării. Această zi a fost instituită în context internațional, având ca punct de plecare adoptarea în 1992 a Declarației ONU privind drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale, etnice, religioase și lingvistice.
Conform Departamentului pentru Relații Interetnice, România a adoptat oficial această sărbătoare prin Hotărârea de Guvern nr. 881/1998. Ziua este dedicată celebrării comunităților etnice din România, printre care albanezi, armeni, bulgari, croați, greci, evrei, germani, italieni, maghiari, polonezi, romi, ruși-lipoveni, sârbi, slovaci, cehi, tătari, turci, ucraineni, macedoneni și ruteni.
În 2017, Grupul minorităților naționale din Parlament a inițiat un proiect de lege pentru a ridica această zi la nivel de sărbătoare națională. Legea nr. 247/2017, promulgată de președintele Klaus Iohannis pe 7 decembrie 2017, permite organizarea de manifestări dedicate acestei zile cu sprijinul autorităților centrale și locale, precum și al organizațiilor nonguvernamentale. De asemenea, Societatea Română de Televiziune și Societatea Română de Radiodifuziune includ în programele lor evenimente legate de această sărbătoare.
Anul acesta, Departamentul pentru Relații Interetnice, în colaborare cu Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, organizează o serie de activități speciale, inclusiv:
•Lansarea albumului și vernisajul expoziției „Comunitate. Multiculturalitate. Dezvoltare”, la Sala Victor Ion Popa a muzeului, începând cu ora 11:30.
•Prezentarea colecției de modă „Loly Haute Couture”, creată de Zita Moldovan, inspirată din tradițiile comunității rome.
•Lansarea volumului „Avram Iancu – Caracterul european al Revoluției Române din 1848-1849”, scris de prof. dr. Gheorghe Firczak, dedicat anului Avram Iancu.
•Un spectacol al ansamblurilor Asociațiilor și Uniunilor minorităților naționale, programat să aibă loc pe scena Sălii Victor Ion Popa, de la ora 13:00.
Această zi reprezintă o ocazie importantă de a promova dialogul intercultural, de a celebra diversitatea și de a întări valorile coexistenței pașnice între comunitățile etnice din România.