Ziua Mondială a Poeziei

EVENIMENT. Ziua Mondială a Poeziei are loc în fiecare an pe 21 martie, pentru a celebra capacitatea unică a poeziei de a capta spiritul creativ al minții umane. Aceasta a fost fondată în toamna anului 1999, de UNESCO, la Paris, în speranța de a promova poezia ca o modalitate de a comunica dincolo de granițe și diferențe culturale.

Ziua Mondiala a Poeziei este și o formă interesantă de a promova pacea și dialogul intercultural, dar și de a oferi șansa unor limbi mai puțin cunoscute să fie auzite și admirate prin această exprimare artistică unică.

Nichita Stănescu spunea într-un interviu, legat de poezie că aceasta „este singura avuție pe care omul o are, încă, nejefuită”.

Această zi urmărește să susțină creația poetică, această sinceră formă de exprimare a gândurilor, conturate de un amalgam de sentimente trăite și retrăite.

Cea mai veche poezie de dragoste din istorie, datează de pe timpul sumerienilor și se află la Muzeul Arheologic din Istanbul. Aceasta a fost scrisă acum mai bine de 6000 de ani, pe o tăbliță de argilă, iar versurile îi aparțin unui poet necunoscut, pe care mireasa regelui Shu-Sin trebuia să i le recite acestuia în cursul unui ritual de virilitate.

Multă lume scrie poezii, dar puțini au curajul de a recunoaște asta, sau de a se exprima. De parcă ar fi o rușine să arăți lumii că ești talentat sau inzestrat cu înțelepciunea zeilor, după cum descria și Socrate poeții ca fiind “doar interpreţi ai zeilor”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare