Ziua Mondială a Televiziunii – 21 noiembrie 2022

SĂRBĂTOARE. În 1996, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a declarat ziua de 21 noiembrie drept Ziua Mondială a Televiziunii. ONU a recunoscut că televiziunea are un impact sporit asupra procesului de luare a deciziilor, dar și că este un ambasador al industriei de divertisment. Televiziunea este un simbol al comunicării și al globalizării care educă, informează, distrează și influențează deciziile și opiniile noastre.

În 1927, un inventator în vârstă de 21 de ani, pe nume Philo Taylor Farnsworth, a inventat primul televizor electronic din lume. El a trăit într-o casă fără electricitate până la vârsta de 14 ani. În liceu, a început să se gândească la un sistem care să poată capta imagini în mișcare, să le transforme într-un cod și să le transfere cu ajutorul undelor radio către diferite dispozitive. Era cu ani înainte de sistemul mecanic de televiziune, deoarece structura sa capta imagini în mișcare folosind un fascicul de electroni.
Mai târziu, Farnsworth a transmis în mod faimos imaginea unui semn de dolar cu ajutorul televizorului său, după ce un coleg inventator l-a întrebat: “Când vom vedea niște dolari de la chestia asta?”. Niciunul dintre ei nu știa că televizorul va deveni emblema unei zile internaționale care promovează răspândirea informațiilor globale.

Pe 21 și 22 noiembrie 1996, Organizația Națiunilor Unite a organizat primul Forum Mondial al Televiziunii. Aici, personalități marcante din domeniul mass-media s-au întâlnit pentru a discuta despre importanța tot mai mare a televiziunii în lumea în schimbare rapidă și pentru a analiza modul în care ar putea să-și consolideze cooperarea reciprocă. Liderii ONU au recunoscut că televiziunea ar putea atrage atenția asupra conflictelor, ar putea crește gradul de conștientizare a amenințărilor la adresa păcii și a securității și ar putea atrage atenția asupra problemelor sociale și economice.

Televiziunea a fost recunoscută ca fiind un instrument major de informare, canalizare și influențare a opiniei publice, având o prezență și o influență incontestabile asupra politicii mondiale. Datorită acestui eveniment, Adunarea Generală a ONU a decis să numească ziua de 21 noiembrie Ziua Mondială a Televiziunii, nu pentru a celebra obiectul în sine, ci simbolul pentru comunicare și globalizare în lumea contemporană pe care îl reprezintă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare