Ziua Națională Constantin Brâncuși: omagiu adus marelui sculptor la cei 148 de ani de la naștere

SĂRBĂTOARE. Ziua de 19 februarie marchează sărbătoarea națională dedicată marelui sculptor român, Constantin Brâncuși, cu ocazia împlinirii a 148 de ani de la nașterea sa. Instituită prin Legea nr. 305/2015, această zi este un prilej de cinstire a operei și vieții artistului, iar autoritățile pot organiza manifestări culturale și artistice în această perioadă.

Constantin Brâncuși s-a născut la Hobița, județul Gorj, pe 19 februarie 1876. De-a lungul carierei sale, Brâncuși a devenit unul dintre cei mai importanți sculptori ai secolului XX, reprezentând un simbol al artei moderne și al identității românești.

Tânărul artist a urmat Școala de Arte și Meserii din Craiova și Școala de Belle-Arte din București, absolvind în 1902. La Paris, a fost admis la École Nationale Supérieure des Beaux-Arts și a lucrat în atelierul lui Antonin Mercié. Debutul său artistic a avut loc în 1906, iar în 1914 se stabilește permanent la Paris, unde își conturează creația revoluționară.

Printre cele mai cunoscute opere ale sale se numără Ansamblul Monumental de la Târgu Jiu, care include Masa Tăcerii, Poarta Sărutului și Coloana infinitului. Brâncuși a expus în întreaga lume și a avut o contribuție semnificativă la dezvoltarea artei sculpturale.

În 1957, la vârsta de 81 de ani, Constantin Brâncuși a părăsit această lume, lăsând în urmă o moștenire artistică imortală. Cu prilejul Zilei Naționale dedicate sculptorului, se reamintește impactul său profund asupra artei și culturii românești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare