ZIUA URBEI – 405 ani de când Târgu Mureș a fost ridicat la rang de Oraș Liber Regesc: ce privilegii a câștigat orașul în anul 1616

29 APRILIE 1616. Joi, 29 aprilie 2021, municipiul Târgu Mureș celebrează 405 ani de când a fost ridicat la rang de Oraș Liber Regesc prin ordinul privilegial emis de principele Bethlen Gábor. Scrierea de față explică în ce condiții a fost obținută această ridicare în rang administrativ și ce câștig a avut vechiul burg medieval în urma acestei decizii.

 

În 29 aprilie 1616, judele (primar al) orașului era Nagy Szabó Mihály, însă ridicarea în rang administrativ a urbei i s-a datorat, în principal, unui fost jude (primar): Borsos Tamás de Ozd, un fost notar ajuns ulterior diplomat de carieră, unul dintre primii ai principatului.

 

În 1613, acesta a fost trimis de principele Bethlen la Înalta Poartă, ca ambasador al Principatului. De asemenea, din postura reprezentant (și om de încredere) al principelui Bethlen, Borsos a fost unul dintre cei trei delegați princiari (împreună cu Simon Péchy și Ferenc Balass) care au negociat în 1615, în numele său, tratatele/convențiile de la Viena și Nagyszombat (acum, Trnava).

 

Ce presupuneau acele tratate? Recunoașterea de către Arhiducatul Austriei și Regatul Ungariei (care făceau parte din Sfântul Imperiu Roman) a deciziei din 1613 a Parlamentului de la Cluj de numire a lui Bethlen ca principe al Transilvaniei. În schimbul importantelor servicii diplomatice, una dintre recompensele acordate de principele Bethlen lui Borsos a fost ridicarea așazării pe care acesta a condus-o de la rangul de târg la rangul de oraș.

 

Prin edictul respectiv, pe lângă conferirea titlului de Oraș Liber Regesc, Târgu Mureș și-a câștigat și denumirea de astăzi Marosvásárhely/Târgu Mureș (până atunci se numea Székelyvásárhely/Tțrgu Secuiesc). Cel mai important aspect încontextul vremii este că noul oraş primea dreptul de a-şi construi ziduri şi bastioane de apărare, echipate cu tunuri, puşti sau alte instrumente de luptă, precum și dreptul de a-și fabrica praful de puşcă.

 

De asemenea, noul oraș avea să câștige privilegii mai multe în privința autonomiei administrative, fiscale şi juridice, i-a fost acordat drept de sigiliu (care avea înscris: „Sigilium civitatis Marosvasarhely 1616”) și i-a fost păstrată stema (cea care apare și astăzi: un braț de om, tăiat la umăr și îmbrăcat în armură, care ține o sabie înfiptă într-un cap de urs și o inimă).

 

Totuși, în august 1616, la presiunile nobililor din Târgu Mureș, principele reiterează că aceștia nu își pierd privilegiile și că autoritatea publică nu are dreptul să plătească dări, sau să-i oblige la îndeplinirea îndatoririlor publice (patrulări, munci etc.). Principiul a fost descris peste vreo 250 de ani de Orwell: Toți sunt egali, dar unii sunt mai egali decât alții.

 

Începând din 2017, ziua de 29 aprilie este numită Ziua Urbei / A Város Napja, printr-o hotărâre a Consiliului Local Târgu Mureș (decisă în 16 septembrie 2017, la propunerea consilierului Radu Bălaș – POL).

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare