Ziua Veteranilor, un omagiu adus eroilor și sacrificiului militarilor

OMAGIU. Pe 11 noiembrie 2024, este celebrată Ziua Veteranilor, o zi cu o semnificație profundă, marcând sfârșitul Primului Război Mondial și sacrificiul celor care au luptat în teatrele de operații din întreaga lume.

La aceeași dată, în 1918, la ora 11:00, armistițiul semnat în Pădurea de la Compiègne între Puterile Aliate și Germania a intrat în vigoare, punând capăt primei conflagrații mondiale. Acest moment istoric este amintit cu respect în multe țări din întreaga lume, inclusiv în România.

Începând din 2014, Ziua Veteranilor este marcată și în România, în conformitate cu Legea 150/2014, care recunoaște meritele personalului armatei române participant la acțiuni militare. Conform prevederilor legii, Ministerul Apărării Naționale organizează, anual, manifestări dedicate acestei zile.

Ziua Veteranilor are o semnificație aparte, fiind legată de sacrificiul militarilor români în teatrele de operații moderne. La 11 noiembrie 2003, sublocotenentul post-mortem Iosif Silviu Fogorași a fost primul militar român căzut la datorie în Afganistan. El și colegul său, sergentul major Mihail-Anton Samuilă, rănit grav în aceeași misiune, au fost decorați post-mortem cu „Virtutea Militară” în grad de Cavaler, cu însemn de război.

De asemenea, România celebrează la 29 aprilie Ziua Veteranilor de Război, dedicată tuturor militarilor care au luptat pentru apărarea independenței și suveranității țării.

Ziua Veteranilor este omagiată în multe țări, fiecare cu propriile tradiții. În Statele Unite, Marea Britanie și Franța, inițial, această dată a fost cunoscută drept Ziua Armistițiului, fiind dedicată comemorării victimelor Primului Război Mondial. Președintele american Woodrow Wilson a proclamat pentru prima dată această zi în 1919, subliniind necesitatea de a marca eroismul și sacrificiul soldaților căzuți în slujba țării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare