DECIZIE – Consilierii mureșeni și-au dat acordul pentru organizarea „Europenelor” de triatlon și finanțarea evenimentului cu peste 245.000 de euro din bugetul orașului

FINANȚARE. Proiectul, care a devenit hotărâre începând din după-amiaza zilei de joi, 26 aprilie, privește încheierea unui parteneriat între municipalitatea Tîrgu Mureş şi  Federaţia Română de Triatlon, parteneriat care se va concretiza în organizarea unui eveniment sportiv prezentat ca fiind Europenele de triatlon, în fapt o competiție din calendarul federației europene de profil, numită Multisport European Championships Festival 2019.

 

Pe lângă infrastructura pe care administrația publică locală condusă de Dorin Florea o va pune la dispoziție, orașul va contribui la eveniment și cu bani. Bani care vor fi scoși din bugetul local. Nu vă speriați, nu sunt mulți. Pentru bogați și mai ales pentru un oraș atât de bogat ca Tîrgu Mureș sunt chiar puțini: peste 245.000 de euro pentru o săptămână – pentru contabili și statisticieni, suma exactă e 1.143.050 lei.

 

Inițiatorul

 

Sergiu Papuc

Proiectul a fost inițiat și promovat de viceprimarul PSD Sergiu Papuc (primarul Florea, deja reflex pavlovian, ignoră ședințele Consiliului Local, forul decizional al urbei) care a zis că e bine și că e frumos, că, uite!, o să vină 4.000 de sportivi în oraș și că în acest fel „o să fie pus și Tîrgu Mureș pe harta sportului european”.

 

Vă mărturisesc, mai aveam puțin și declanșam aplauze, eventual și niște ovații la ședință deschisă, dar nu știu de ce, chiar nu știu!, mi-am amintit că Tîrgu Mureș este de mult pe harta sportului european, mondial chiar – sigur, probabil vicele de la pesedeu e mai tânăr, așa, și nu-și amintește de canotorii Ecaterina Oancia și Barabás Enikö, tenismenii Traian Rus, Olga Nemeș și Bernádette Szöcs, luptătorii Ladislau Simon, Ballo Francisc și Alin Păcurar, handbaliștii Roland Gunesch, Mircea Grabovski și Radu Voina, atleta Ella Kovács, voleibalistul Nicu Pop și alții (nu mi-i aduc aminte chiar pe toți performerii mureșeni, dar, spre deosebire de tânărul murșean Papuc, am măcar scuza că fiind de puțin timp venit aici încă lucrez la aprofundarea problemei).

 

Deci, e bine, zicea Papuc (om de vază a pesedeului local, dacă social-democrații l-au miruit politic cu funcția de viceprimar), și oricum nu e decât un acord prin care municipalitatea își exprimă intenția de a organiza Europenele de triatlon. Deci să se voteze.

 

Ostilitățile

 

Radu Bălaș

De vorbit (împotrivă), au vorbit așa (bine, doar au vorbit, că de făcut practic, n-au făcut nimic niciunul dintre consilieri, toți votând pentru – cu excepția tânărului Tatar Lehel, care s-a abținut, pentru că încă nu se așezase bine în scaunul de consilier, de abia depusese jurământul): Radu Bălaș. Polistul a început bine, a zis câteva secrete din tona de hârtii explicative care se dau pe alese, exclusiv consilierilor locali (by the way, e un abuz al Primăriei, în toate zonele în care am fost, măcar reprezentanții presei au la dispoziție mape care conțin detaliile proiectelor de hotărâri).

 

Respectiv a zis (Bălaș) așa: că se vrea să se cheltuie 1,14 milioane de lei din bugetul public din care de 140.000 de lei se cumpără rucsacuri pentru concurenți (păi ăia vin cu mâna-n… buzunar?), 48.000 de lei pentru medalii și 192.000 de lei ca taxă de organizare (în contextul în care municipalitatea ar fi doar co-organizator). Am făcut puțin voluntariat pentru aleșii locali și le spunem așa: că dacă e să fim meschini, taxa de organizare e de doar 186.400 de lei. E o taxă fixă: 40.000 euro (și premii minime de 50.000 euro, dacă le-au băgat și pe astea să le plătească Tîrgu Mureș). Deci au mai gonflat-o puțin cei care au făcut propunerea, dar nu suntem meschini (în fond, ce-s 5.400 de lei din banii unui oraș atât de bogat?).

 

Csiki Zsolt

Bine, să revenim la Bălaș. A mai zis că POL o să voteze pentru, dar pentru că evenimentul e doar anul viitor, o să se intereseze la Ibiza, acolo unde se desfășoară ETU Multisport European Championships Festival în acest an cu cât a contribuit Primăria din Ibiza la acest eveniment și exact atât o să propună și contribuția financiară a municipiului mureșean. Am zâmbit. La fel am făcut-o și când consilierul UDMR Csiki Zsolt a contraatacat, spunând că ce frumos e, că vin mulți turiști, care cheltuie o mulțime de bani, acești bani rămânând în oraș. La un pas am fost să stârnesc niște ovații, iarăși…

 

Papai Laszlo

Noroc că m-a deșteptat alt polist, Pápai László (eu acum am luat primul puls cu cei 23 de aleși, așa că am participat ca la un spectacol la ședință. Un spectacol cu o tragicomedie, e drept). Pápai a subliniat ceva interesant. Că în (mă gândesc) expunerea de motive a proiectului era estimată generarea unor venituri în oraș de… țineți-vă bine și, mai ales, nu râdeți în hohote, 2 milioane de euro. Numai că cifra asta era trecută din pix, fără niciun argument. O estimare din burtă, fără fundament economic.

 

În fine, uzitând o expresie social-democrată la modă, “decât” atât am vrut să vă anunț: ăia au votat toți și în 2019, cu mila Celui de Sus, vrerea Întâistătătorului și banii orașului Târgu Mureș, în urbe se va desfășura ETU Multisport European Championships Festival, care o să vă fie prezentat drept Campionatul European de Triatlon. Cu plăcere.

 

Cătălin VISCHI

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare