INSTANȚA SUPREMĂ – Judecător mureșean admis la Înalta Curtea de Casație și Justiție

PROMOVARE. Nicolae Gabriel Ionaş, judecător la Curtea de Apel Târgu Mureş, a fost declarat admis ca judecător la instanța supremă a României, Înalta Curte de Casație și Justiție. Ionaș a promovat concursul de admitere la Secția Contencios Administrativ și Fiscal a ÎCCJ, cu 78,66 puncte (din 100 posibile – conform legii, punctajul minim pentru a fi declarat admis este de 70 de puncte).

 

Pentru a sublinia complexitatea concursului, din cele cinci locuri scoase la concursul pentru judecător la Secția Contencios Administrativ și Fiscal s-au înscris 11 judecători, trei fiind eliminați după proba scrisă și doar trei dintre cei opt admiși la ultima probă reușind să acumuleze peste 70 de puncte și să fie declarați admiși ca judecători la ÎCCJ. Ionaș a obținut 78,66 puncte (36,00 puncte în urma evaluării lucrării – probă eliminatorie – și 42,66 puncte la  interviu).

 

Ionaș este originar din județul Sibiu, absolvent al Facultății de Drept a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu (1995) – a absolvit și Facultatea de Inginerie din cadrul aceleiași universități (1992) și un master în psihopedagogie (2003) – și a intrat în magistratură în 1995, ca judecător la Judecătoria Sighişoara, traseul său profesional cuprinzând Tribunalul Mureş (1999-2002) și Curtea de Apel Târgu Mureş (2003-prezent).

 

La concursul pentru accederea ca judecător la Secția Contencios Administrativ și Fiscal a ÎCCJ s-a înscris și judecătoarea mureșeană Adela Vintilă, însă aceasta a fost declarată respinsă după ultima probă (interviu). Judecătoarea Adela Vintilă este originară din județul Mureș, absolventă (în 1996) a Facultății de drept a Universității Ecologice “Dimitrie Cantemir” din Târgu Mureș ca șef de promoție (9,37). A intrat în magistratură în 1996, la Judecătoria Târgu Mureș, apoi la Judecătoria Reghin (1997-1999), Tribunalul Mureș – Secția Comercială și Contencios Administrativ (2001-2003), Curtea de Apel Târgu Mureș – Secția Comercială și Constencios Administrativ. A trecut toate examenele de promovare cu medii mari (între 9,97 și 10), iar în perioada 2005-2007 a fost detașată la Ministerul Justiției.

 

Înalta Curte de Casație și Justiție (până în 2003 fostă Curtea Supremă de Justiție) este instanța judiciară supremă în ierarhia instanțelor judecătorești din România.

 

Vali STOICA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare