Sheyla Bonnick (Foto: hiros7.hu)

MOCA PE BANI – Pentru ce se cheltuie, de fapt, 27.000 de euro de Mărțișor: care-i treaba cu Boney M. în Târgu Mureș

SPECTACOL GRATUIT”. 127.900 de lei (echivalentul a aproximativ 27.000 de euro) va plăti municipalitatea Târgu Mureș, în urma unui contract în care este reprezentată de primarul Dorin Florea, pentru prezența în spectacolul “gratuit” de Mărțișor a unei trupe prezentate sub denumirea Boney M. Experience, compusă din Sheyla Bonnick, Brad Vee Johnson & Star Jam Band.

 

Spectacolul va avea loc în 6 martie, de la ora 18, în Sala Polivalentă din Târgu Mureș, situată pe Aleea Parcul Sportivilor nr. 1, și, ca de fiecare dată, accesul se face pe principiul orwellian al echității, respectiv de “gratuitate” vor beneficia doar unii cetățeni (adică aceia care apucă să intre în sala care, firesc, are locuri limitate).

 

Colateral subiectului scrierii, la Mărțișorul din 6 martie mai cântă Alex Pintecan, Gențiana și Jakab Csaba, iar prezentarea va fi asigurată de eternul și unicul Ioan Chiorean, care va mai încasa de la Primărie 700 de lei pentru această realizare.

 

Deci, iar spectacol moca pe banii oamenilor, dar nu-i nicio surpriză, ba chiar e previzibil ținând seama că-n ultimii trei ani (2016-2018), sub conducerea primarului Florea, s-au plătit din bugetul orașului peste 2 milioane de euro (suma oficială: 9.206.611,27 de lei) pentru spectacole și paranghelii gratuite (detalii AICI).

 

Afișul manipulator și cine cântă, de fapt

 

Care e atunci subiectul scrierii de față? S-o lămurim pe asta cu boniemu’ și cu enunțul că actanții o să presteze “100% live” (ca și cum asta n-ar fi o normalitate și o obligație pentru un muzician, sau chiar muzicant, plătit cu 27.000 de euro). Pentru cei informați în privința istoriei muzicii, Boney M. nu mai există. Totuși, afișul e creat în așa fel încât ignoranții, neatenții, sau miserupiștii în privința modului de cheltuire a bugetului public al orașului să creadă că în Târgu Mureș vine Boney M. (nu că asta ar fi, dacă ar mai exista trupa, mare chestie), undeva în stânga afișului, cu litere de trei ori mai mici, fiind aruncat și cuvântul “Experience”.

 

Trupa a fost creată în ’74, de un cântăreț german, Franz Reuther (care și-a luat numele de scenă Frank Farian) în urma unei speculații a credulității majorității. Practic, omul a angajat niște persoane să facă play-back pe scenă și în aparițiile tv (adică să mimeze interpretarea unui cântec, să se prefacă) a unei piese înregistrate în studio cu vocea sa, care ulterior a fost modificată. Un fel de steack Mc’Donalds. Astăzi, ceea ce a făcut Reuther se numește fake.

 

Primele persoane angajate pentru experimentul cântărețului german au fost niște dansatori exotici (Maizie Ursula Williams, Sheyla Bonnick – rețineți acest nume – și Mike), misia lor fiind să danseze și să mimeze că interpretează primul cântec în acțiunile de promovare a acestuia. La scurtă timp, când și-a dat seama că piesa poate avea succes la public, germanul a înregistrat un album, noua componență a celor care mimau că interpretează fiind Liz Mitchell, Marcia Barrett, Maizie Williams și Bobby Farrell.

 

Să revenim acum la Sheyla Bonnick (al cărui nume a fost scris de-a lungul timpului în diferite forme – Sheila Bonnick, Sheila Bonnique). Ea este cea care vine în Târgu Mureș, împreună cu o trupă de acompaniament. Practic, ea a fost cooptată, pentru o foarte scurtă perioadă, în urma unui anunț la Mica Publicitate apărut într-un ziar de specialitate, doar pentru promovarea primei piese a germanului Farian. Nu figurează în nicio componență oficială (nefiind considerată de Farian ca fiind vreodată membră a trupei). Cât despre cei care îi vor fi alături pe scenă, ei chiar n-au avut nicio treabă cu adevărata trupă Boney M.

 

Totuși, conform presei germane, pentru că a făcut parte din trioul care a mimat interpretarea primei piese produse de Farian sub denumirea Boney M., se prezintă ca fiind membru fondator al formației deși vocea ei nu este prezentă pe niciun album sau single Boney M. A mărturisit într-un interviu că trăiește bine de urma acestui aspect (Sheila Bonnick: “Faptul ca am fost în Boney M. m-a ajutat să trăiesc destul de bine”, 16 februarie 2012 – Revista Tango), din când în când făcând turnee sau dând spectacole cu trupe-tribut Boney M, denumite Sounds of Boney M., Boney M. feat. Sheila Bonnick, Boney M. Experience.

 

O vreme, Farian s-a judecat cu unii dintre foștii săi angajați (cei care nu aveau acordul său) pentru folosirea denumirii Boney M., dar acum e liniște pe acest front, cântărețul german având o vârstă (78 de ani) pe care și-o trăiește, bine-mersi, în Miami (Florida).

 

Să-ncheiem scriere și să conchidem că, de fapt, informația corectă este că, de Mărțișor, în Târgu Mureș o să vină Boney’M. Experience, o denumire sub care, cu multă îngăduință, o putem numi o trupă-tribut (care interpretează piesele unei anumite trupe) formată din una dintre foarte-foarte-foarte multele persoane angajate de Farian să mimeze piesele cunoscute ca având marca Boney M. Sigur, poate unora le place, le provoacă încântare, nu e nimic greșit, însă adevărul e unul singur și am considerat că-i normal să-l știți.

 

Cătălin VISCHI

6 comments
  1. Un oraș capusat de un primar corupt ajutat de prietenii știuți de tot orașul.
    Păcat am ajuns la un nivel de dezvoltare foarte slabă
    Fără Fără Fără si lista poate continua, cine poate opri declinul economic al orașului?
    Poate ca este prea tarziu,am pierdut startul.
    Vezi sibiul, cluj,brasov,etc

  2. Puteti afla cam cât ne costa seara de concert?
    Plata ptr formatii/cantareti + sonorizare + scena + inchiriere/cost sala polivalenta (iluminat, incalzire, echipa de paza, echipa de curatenie + comentator (citesc ca acum e ieftin) + alte protocoale etc etc . Undeva cu litere mici vor apare cheltuieli mari ascunse la alte capitole de contabilitate. De exemplu rubrica “hrană”.

    1. În principiu, da, însă quid prodest / cui prodest (la ce folosește / cui folosește)? msnews a consemnat (în urma unei munci care n-a fost nici simplă, nici rapidă și nici ieftină) suma cheltuită în ultimii trei ani (1 ianuarie 2016 – 31 decembrie 2018) doar pentru plata artiștilor (peste 2 milioane de euro) și n-am văzut să se fi schimbat ceva în mentalul majorității cetățenilor… Poate cei mai mulți sunt apatici deja în privința modului în care sunt cheltuiți banii orașului, sau consideră că strategia antică Panem et circenses (Pâine și circ) e bună și azi, deși nu este nici normală, nici europeană. Tariful pentru prezentator (comentator, cum îi spuneți dvs.) este inclus în scriere, 700 de lei. Nu e mic (tariful).

  3. Dl. Florea face foarte mult rău orașului. Este deja penibilă această încercare de manipulare a cetățenilor. Oamenii văd, știu. Nu toți sunt proști. E ultimul mandat.

  4. Sa se mai duca undeva cu concertele lor de revelion, de martisor, de alegeri etc.
    Nu avem nevoie de asa ceva!!!
    Dorim un oras in care vedem ca se investeste in primul rand, intai munca si apoi distractia!
    Au bani de aruncat pe fereastra??? N-as crede, atat timp cat strazile sunt pline de gropi, etc., acestea sunt prioritatile orasului(investitii si realizari nu cantece de adormit copii).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare