Foto: kritiq.eu

PAPA BUN – Primăria Târgu Mureș a virat propriului sereleu prin care plătește mesele de protocol 112.000 de euro în două luni

ADMINISTRAȚIE ȘI TURISM SRL. Firma Administrație și Turism, sereleul Primăriei Târgu Mureș, o știți, nu-ncape îndoială. Firma asta cu cifră de afaceri de peste 1 milion de lei și cu zero angajați a fost înființată pentru a gestiona spațiile comerciale din proprietatea municipalității.

 

Și spațiile nu-s puține și nici nesemnificative: Hotel Club Tineret, Casa de Cultură a Ştiinţei şi Tehnicii „Mihai Eminescu”, casa de oaspeți din Complexul Weekend, Căsuța din Pădure (cofetăria-braserie de pe Platoul Cornești), două chioșcuri (unul în Parcul municipal, unul în Cinematograful Arta), puncte de lucru mobile (mașinile de înghețată din parcuri) și parcul sportiv din Weekend (cu două terenuri fotbal de câmp și cinci terenuri de tenis de câmp împreună cu instalaţiile accesorii aferente).

 

Bogați, dar ineficienți

 

Sigur, sereleul Primăriei nu gestionează deloc bine bunurile, pentru că-n ultimul an al raportării financiare oficiale, adică-n 2017, a obținut un profit de vreo 5.000 de euro la o cifră de afaceri de aproximativ 255.000 de euro. În limbaj economic colocvial asta e similar cu “a da pe pere ceea ce iei pe mere”. Nici nu mai pomenim de datoriile firmei de aproape 2 milioane de lei (mai mari decât cifra de afaceri), c-așa-i în tenis, adică în economia de stat.

 

În fine, nu despre lipsa totală de performanță economică a firmei Primăriei Târgu Mureș vreau să vă spun acum (despre care aveți detalii AICI), ci despre alocațiile bugetare. Pentru că banii care creează cifra de afaceri vin, în cea mai mare parte, tot de la Primărie. E o struțo-cămilă fiscală.

 

Un exemplu, în primele două luni ale acestui an, Primăria Târgu Mureș a virat în conturile propriului sereleu peste o jumătate de milion de lei (suma exactă: 532.058,96 lei), echivalentul a 112.000 de euro. În aparență, poți să crezi că persoanele sărace din municipiul Târgu Mureș sunt hrănite din această sumă. Poți, dar te-ai înșela. Să vedem pentru ce a plătit Primăria condusă de Dorin Florea, din banii orașului, peste 100.000 de euro în doar două luni propriului sereleu.

 

 

 

Bomboane pe băț și parastase

 

Păi, banii sunt virați sereleului pe o multitudine de facturi. În ianuarie 2019 s-au emis 27 de facturi (aproape una pe zi), iar în februarie, 9. În ianuarie, banii s-au achitat pentru: bomboane pe băț (dacă erați contrariați că în decembrie 2018 nu se mai găseau bomboane pe băț în Târgu Mureș, aveți acum răspunsul la enigmă: le-a cumpărat pe toate Primăria, plătind 12.500 de lei pentru bomboane pe băț), ceai cald (s-a băut ceai cald de a răcit bugetul cu 4.500 de lei), bagli cu nucă s-a cumpărat de 700 de lei.

 

Apoi, fursecuri, apă, șampanie și tartine de 1.378 de lei; jamble și parastase de 229,40 lei; iar pentru protocol – apă, sucuri, cafea și saleuri (“produse de protocol” și “bufet briefing”, zice) – s-a achitat, pe mai multe facturi, 32.172 de lei… Bine, cele mai mari sume s-au plătit pentru servicii de restaurant (masă servită) – 94.436 de lei.

 

Stați, că n-am terminat cu mâncarea (e foame mare, deduc): s-au mai plătit 59.850 de lei pentru masa de la Revelionul pensionarilor și încă 6.000 de lei pentru masa de Revelion pentru 50 de persoane neprecizate, dar musai erau VIP-urile, la un meniu de 120 de lei/persoană, așa, înfulecat pe repede înainte.

 

S-au mai achitat 5.760 de lei pentru „protocol servicii lunare – pachete Perlatto și Venezia”, 2.940 de lei pentru produse cadou aniversare, 7.319 lei pentru „servicii protocol – pachete coș”; 9.844 de lei pentru servicii aferente activităților culturale; 52.721 de lei pentru organizarea campionatelor de mini-fotbal la Weekend. De asmenea, pachetele pentru copiii angajaților și pentru colindători au fost plătite cu 105.100 de lei.

 

În februarie 2019, două facturi au fost pentru plata mâncării pentru pensionarii din oraș (în cadrul proiectului Să ne îngrijim bunicii): suma totală: 92.905 lei. Tot în februarie s-au achitat produse de protocol care au constat din sucuri, cafele, apă, ceai, cornulețe în valoare totală de 25.579,36 de lei (echivalentul a 5.800 de euro, adică o medie de 290 de euro pe zi lucrătoare).

 

Și tot în februarie s-au mai plătit 17.125 de lei pentru servicii de restaurant privind masa servită. De ce e așa puțin? Nu, nu s-a mâncat mai puțin de protocol, adică pe banii orașului, ci a mai fost contractată o firmă (Cofit Construct SRL, controlată de familia Petru și Aurora Ghiurcă, care administrează Hotel President din Târgu Mureș) și s-au achitat pe două facturi pentru masă servită la restaurant… 161.595 de lei (adică 34.000 de euro). Acum e sătulă toată lumea? OK.

 

Concluzie

 

Conform unei hotărâri în vigoare a Consiliului Local Tîrgu Mureș, limitele maxime financiare pentru decontarea meselor de protocol sunt: 60 de lei/persoană pentru mese oficiale, 12,5 lei/persoană pentru cocteiluri, 75 de lei/zi/persoană pentru delegații străine și 6,5 lei/persoană pentru tratații cu cafea, apă minerală, sucuri oferite în timpul întâlnirilor oficiale.

 

Practic, aici se-ncheie scriere, c-o concluzie: 100.000 de euro în primele două luni ale anului au părăsit bugetul local din Târgu Mureș, pentru a intra în conturile sereleului Primăriei, de unde pleacă spre firmele care au organizat mese de protocol și acțiuni minunate. Și care vând bomboane pe băț. Și jamble și parastase. Doamne-ajută!

 

Această poveste adevărată, pentru care msnews deține documente financiare oficiale, vine în contextul în care în februarie 2019 viceprimarul Papuc lăcrima în fața Consiliului Local, în încercarea (reușită) de a-i convinge pe consilieri să voteze un împrumut din excedentul bugetar pentru funcționare, că nu mai aveau bani nici să-și plătească facturile obligatorii pentru utilități la școlile din oraș. Vis urât.

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare