Actualizări semnificative pentru șoferi: documentul esențial necesar înainte de a vinde o mașină

LEGISLAȚIE. Achiziționarea unei mașini la mâna a doua necesită o serie de verificări riguroase pentru a evita potențialele probleme, în special în cazul vehiculelor importate din străinătate, unde există riscul modificării kilometrajului.

De la finalul acestui an, vânzătorii de vehicule uzate vor fi obligați să obțină un certificat de la Registrul Auto Român care să ateste istoricul de daune și kilometrii reali ai mașinii înainte de a o pune în vânzare. Cu toate acestea, lipsa unei legi clare menite să combată fraudele din piața auto reprezintă încă o problemă.

Pentru a evita riscurile, este recomandat ca orice achiziție de mașină la mâna a doua să fie verificată de către un specialist. Modificarea kilometrajului poate reprezenta nu doar un risc pentru siguranța rutieră, dar și o depreciere semnificativă a valorii mașinii, aceasta putând fi vândută cu până la 30% peste valoarea reală.

Potrivit unor experți auto, aproximativ 20% dintre mașinile verificate au avut kilometrajul modificat, iar peste 7% dintre vehiculele analizate în România prezintă această problemă.

Deși a fost promulgată o lege care interzice practica modificării kilometrajului, sancțiunile prevăzute inițial au fost eliminate, iar numai de la finalul acestui an vânzătorii vor fi obligați să obțină un certificat de la Registrul Auto Român care să cuprindă informații detaliate despre istoricul mașinii. Totuși, această măsură se aplică doar autoturismelor înmatriculate în România, lăsând sub semnul întrebării mașinile aduse din alte țări.

Numărul achizițiilor de mașini vechi a crescut semnificativ, iar autoritățile din toate țările europene ar trebui să întreprindă măsuri mai ferme pentru a combate această problemă și a pedepsi infractorii din piața auto.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare