Makkai Grigore

ADMITEREA VINOVĂȚIEI – Viceprimarul Makkai a rambursat UDMR contravaloarea excursiei sale în Coreeea de Sud pentru pacea planetară

EDITORIAL. Scandalul excursiei în Coreea de Sud a unor politicieni, pe banii publici ai cetățenilor din Tîrgu Mureș, a exacerbat, de ceva vreme, și-n presa maghiară, principalul subiect fiind canalizat asupra viceprimarului UDMR al municipiului, Makkai Grigore/Gergely și a reacției organizației județene care le-a cerut propriilor reprezentanți în forul deliberativ să-i retragă sprijinul politic și să-l îndepărteze din funcție.

 

Motivul public al solicitării ejectării lui Makkai din funcția de vicperimar e că acesta a rușinat organizația politică maghiară prin gestul și declarațiile sale. Motivul mai plauzibil constă în pactizarea în totalitate a grupului UDMR cu “armia română” (PNL și PSD) unificată sub stindardul primarului Dorin Florea. Pentru argumentul neîncrezătorului, ajunge o singură prezență la o ședință a Consiliului Local Tîrgu Mureș, acolo unde PNL + PSD + UDMR = love, cu tandre pupături bouche-à-bouche.

 

Concordie deplină, care nu le servește deloc celor din UDMR, organizație ce pare a-și fi propus detronarea, în 2020 (douăzeci-douăzeci, conform exprimării prim-ministeriale), românului cimentat în funcția de primar, Dorin Florea. Așadar, eject Makkai. Numai că aparent ponderatul veteran UDMR reacționează ca un umil slujbaș la stat, care se face preș doar pentru a nu-și pierde funcția.

 

Makkai și dansul miresei

 

Prima reacție: a… rambursat contravaloarea excursiei în Coreea de Sud, 6.978 de lei. Pasul doi: l-a delegat pe președintele UDMR Tîrgu Mureș (funcție decorativă în structura decizională a partidului), Levente Vass, să transmită agenției maghiare de presă MTI fotocopia chitanţei prin care Makkai face dovada rambursării. Pasul trei, pentru definitivarea penibilului, Makkai declară public că nu-și dă demisia, că n-a primit nimic în scris (de la UDMR Mureș), implicit va continua să muncească pentru tîrgumureșeni.

 

Aici se termină dansul în trei pași al miresei și puteți să râdeți în hohote. La care dintre pași doriți, toate îndeplinesc norma completă a penibilității. Să sintetizăm: Makkai a ajuns viceprimar dintr-o decizie eminamente politică, emisă de Consiliul Teritorial Permanent (CTP) al UDMR Mureş, for prezidat de Péter Ferenc (fostul primar din Sovata, care este și președinte al Consiliului Județean Mureș).

 

Motivul real

 

Potrivit statutului UDMR, poate fi demis de CTP Mureș, care deja a decis (“aproape în unanimitate”, susține MTI), că Makkai nu funcționează bine și că trebuie să-și dea demisia (aia cu excursia în Coreea de Sud, cu ecoul nefavorabil și alte asemănătoare povești de spus seara, la gura focului, electoratului, e doar o virgulă-n frază, pentru că și pe decidenții din UDMR Mureș îi doare-n bascheți de cine și cum cheltuie banii contribuabilului din Tîrgu Mureș).

 

Ideea rămâne: Makkai să plece (inclusiv din postura de consilier local), că a rambursat sau că n-a rambursat banii e mai puțin important pentru UDMR Mureș, iar Péter Ferenc a anunțat publică că CTP va relua discuția despre situația lui Makkai și va lua o decizie finală.

 

Concluzia

 

Din povestea asta, care mă pasionează spre zero, am două dileme: de ce nu i se aplică aceeași măsură și celuilalt excursionist pe banii tîrgumureșenilor în Coreea, consilierului UDMR Bakos Levente, și de ce Makkai a rambursat contravaloarea excursiei către UDMR Tîrgu Mureș, în contextul în care banii i s-au decontat din pușculița Primăriei orașului? Repet miza este poziționarea UDMR în opoziție cu primarul Florea (implicit cu gruparea sa, alianța împotriva firii politice PNL&PSD), pentru a câștiga sufragiile propriului electorat până la alegerile din 2020. Iar Makkai este considerat prea moale pentru asta.

 

Însă ce nu spune UDMR Mureș, prin vocea altui pseudo-echilibrat, liderul Péter Ferenc, e că întreg grupul UDMR din Consiliul Local Tîrgu Mureș e aservit Întâiului Edil. Pentru că despre Florea se pot spune multe, nu însă și că în cei 18 ani de mandat de primar, nu a-nvățat (aproape perfect!) cum să-mpartă cașcavalul la cina orașului și să-și blindeze poziția de tătuc al marii familii de aleși locali.

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare