Afacerea Schuster: Misterele gropii de gunoi de la Sighișoara (2)

DEZVĂLUIRI: Motivele care au dus la închiderea depozitului controlat de Schuster Ecosal SRL din Sighișoara sunt conținute într-un dosar de câteva kilograme doar în ultimii doi ani. Le trecem în revistă pe scurt în acest al doilea episod, după ce în prima parte v-am prezentat în mare cum o afacere de milioane se poate clădi și pe incendii pornite din senin, dar care sunt cercetate penal.
Garda de mediu a avertizat în zadar
După izbucnirea incendiilor, Garda de Mediu Mureș a avertizat firma Schuster să nu mai permită în incită accesul persoanelor străine și să întărească paza. Lucru care nu s-a întâmplat, iar anul trecut comisarii au stabilit un set de măsuri de respectat, avertizând că altfel vor solicita Agenției de Mediu anularea autorizației. Administratorul Maria Strava Andreescu a avut la dispoziție 60 de zile pentru a rezolva problemele.
Amenzile și avertismentele au fost repetate în cele opt puncte clare de soluționat. Majoritatea solicitărilor n-au fost îndeplinite, iar după suspendarea activității de depozitare (când tot s-au dus deșeuri) s-a trecut la ridicarea autorizației de mediu. Astfel, după contractul de 10 ani cu Primăria Sighișoara, Schuster Ecosal a rămas fără obiectul principal de activitate prin decia 10681 a APM. A rămas doar cu colectarea, dar povestea nu se oprește aici.
Diferențele dintre măsurători
În groapa de gunoi de la Sighișoara există trei celule, cu posibilitatea de a se mai face una. Schuster a folosit celula 2 pe care a închis-o, iar acum a terminat și celula 3. Cele trei unități au capacități diferite în metri cubi, dar și înălțimi diferite, fiind proiectate acum mulți ani, iar avizul a fost dat prin 2012 de Agenția Regională de Mediu. Potrivit acestor date, celula trei trebuia să aibă 20 de metri înălțime, iar toate informațiile furnizate de firmă arătau depășiri minime.
Comisarul șef de la Garda de Mediu, Anamaria Szeleky ne-a declarat că în premieră a vrut să verifice cu topograful instituției, iar diferența era de aproape 14 m. Ceea ce înseamnă gunoi în plus, bani mai mulți, dar care nu s-ar reflecta în documente, potrivit surselor noastre confidențiale. Garda de Mediu a mai depus o plângere penală, pe lângă cele de distrugere. De data asta pentru fals și uz de fals.
Ce se întâmplă acum, dacă a fost închisă groapa de gunoi de la Sighișoara, am întrebat-o pe doamna Szeleky. ”Momentan, n-au voie să depoziteze acolo, dar toate măsurile și sancțiunile date au fost contestate, iar aceste procese trenează,” ne-a declarat comisarul șef.
Conform mai multor surse, reprezentanții firmei cu musca pe căciulă se laudă în târg că au relații în justiție și vor câștiga toate procesele sau măcar vor trage de timp până la Paștele Cailor.
Ce spune administratorul firmei
În utlimele două săptămâni, am tot încercat să discutăm cu administratorul Schuster Ecosal, Maria Strava Andreesccu, pentru a ne spune și punctul de vedere al domniei sale. A răspuns sau a sunat înapoi după o vreme, dar de fiecare dată striga în telefon: Alllo, aloo, nu vă aud, cred că pierd semnalul. Aloo, aaloo! Și apoi lăsa așa până închideam telefonul unul dintre noi.
În curând vom reveni cu episodul trei în care prezentăm documente care arată transporturi de deșeuri, dar care n-au fost înregistrate în registrul firmei. Există suspiciuni de evaziune fiscală prin neplata taxelor, iar aceleași surse susțin că încasările de acest gen s-ar ridica la 10.000 de euro zilnic.