Amendă de 1.500 de lei pentru reciclarea ambalajelor la prânz și noaptea: ce prevede legea

RECICLARE. Românii care doresc să-și recupereze garanția de 50 de bani pe ambalajele de sticlă, plastic sau metalice, marcate cu simbolul SGR (Sistem Garanție-Returnare), trebuie să fie atenți la orele la care predau aceste ambalaje pentru reciclare. Conform legislației în vigoare, există anumite restricții orare care, dacă nu sunt respectate, pot duce la amenzi de până la 1.500 de lei.

Restricții orale pentru reciclare
Chiar dacă magazinul care dispune de un dispozitiv de reciclare RMV (Reverse Vending Machine) are program non-stop, predarea ambalajelor nu poate fi făcută la orice oră din zi sau noapte. Restricțiile sunt impuse de legislația referitoare la ordinea și liniștea publică, menționează avocatnet.ro.

Potrivit HG 1074/2021, consumatorii pot restitui ambalajele SGR la orice punct de returnare organizat de comercianți pe teritoriul României, indiferent de locul de achiziție și fără a fi condiționați de prezentarea bonului fiscal. Însă, legea 61/1991, referitoare la liniștea publică, interzice predarea ambalajelor în anumite intervale orare: între 22:00-08:00 și 13:00-14:00.

Sancțiuni pentru nerespectarea restricțiilor
Nerespectarea acestor intervale orare poate duce la tulburarea liniștii publice, iar amenzile pentru astfel de abateri sunt cuprinse între 500 și 1.500 de lei. Aceste sancțiuni se aplică în special magazinelor situate în imediata apropiere a zonelor locuite.

”Tulburarea liniștii locatarilor între orele 22:00-08:00 și 13:00-14:00 de către orice persoană, prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect sau instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora” este interzisă, conform legii.

Programul de funcționare al punctelor de returnare
Toți comercianții înscriși în programul SGR sunt obligați să afișeze clar adresa și programul de funcționare ale punctului de returnare. Acest lucru este necesar pentru a informa corect consumatorii și pentru a preveni eventualele încălcări ale legislației.

Sfaturi pentru consumatori
Pentru a evita amenzile, consumatorii trebuie să fie atenți la programul de funcționare al punctelor de returnare și să respecte intervalele orare permise pentru predarea ambalajelor. De asemenea, este recomandat să verifice dacă magazinul unde doresc să predea ambalajele are afișate informațiile necesare.

Reciclarea este un pas important spre un mediu mai curat și sustenabil, dar trebuie făcută cu respectarea normelor legale. Fiți atenți la orele la care duceți ambalajele la reciclat pentru a evita sancțiunile și contribuiți responsabil la protejarea mediului înconjurător.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare