APROBARE – Achiziția a douăsprezece trenuri H2

0
30

TRANSPORTURI. Guvernul a aprobat, pe 20 iulie, nota de fundamentare pentru achiziționarea a douăsprezece trenuri pe bază de hidrogen, a anunțat ministrul transporturilor Sorin Grindeanu.
 
Valoarea estimată a contractului finanțat în cadrul Programului Național de Recuperare și Reziliență (PNRR) finanțat de UE este estimată la 862 de milioane de lei (170 de milioane de euro), TVA inclus.
 
Acesta este un proiect „pilot”, implementat de Autoritatea Feroviară Română (AFR), care urmărește achiziționarea a douăsprezece trenuri de 160 de locuri, „precum și servicii de întreținere și reparații pe termen lung a vehiculelor și furnizare cu hidrogen”, potrivit lui Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor.
 
Când a fost aprobat pentru prima dată de Ministerul Transporturilor în luna mai a acestui an, proiectul a fost anunțat că va costa 973 de milioane de euro fără TVA – un preț semnificativ mai mare decât prețul de 170 de milioane de euro estimat pentru cele 12 trenuri.
 
AFR a explicat în mai că cei 973 de milioane de euro (plus TVA) includ, pe lângă trenuri, întreținerea timp de 30 de ani și stațiile de încărcare cu hidrogen.
 
Discrepanța dintre cele două cifre rămâne încă insuficient explicată de autorități: vor fi mai multe trenuri achiziționate și dacă da, câte?
 
Întregul proiect este menționat ca fiind finanțat prin PNRR – adică ar trebui să fie finalizat până la sfârșitul anului 2026.
 
Cătălina LumperdeanATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ