APROBARE – Încă trei municipii din județul Alba își vor arunca gunoiul în județul Mureș, la depozitul de deșeuri de la Sânpaul

0
655
Péter Ferenc, președinte CJ Mureș, și Florin Pașcu, manager Iridex

COMPROMIS. Așa cum msnews a anunțat la finalul lunii trecute (detalii AICI), la depozitul de la Sânpaul vor fi aduse până la sfârșitul anului 17.500 de tone de deșeuri menajere din județele Cluj și Alba. Decizia a fost luată de administrația județeană, prin acceptul forului deliberativ (Consiliul Județean), proprietarul Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor din județ.

 

Motivația deciziei este că operatorul depozitului de la Sânpaul (firmele bucureștene Iridex Group Import Export și Servicii Salubritate) nu primește de la operatorii din județul Mureș cantitatea de deșeuri stabilită de Consiliul Județean prin contractul semnat în 2017 (188.843 tone de deșeuri menajere/an), cantitate în baza căreia a fost calculat tariful de depozitare.

 

Conform datelor Iridex, în prima jumătate a anului s-a înregistrat un deficit de peste 22.000 de tone, ceea ce se repercutează asupra afacerii. Așa că, pentru respectarea contractului există două variante: fie se majorează tarifului actual de depozitare (ceea ce s-ar repercuta direct asupra tarifelor plătite de populație, firme, instituții și nu dă bine, mai ales că e campanie electorală), fie se anulează deficitul de deșeuri prin aducerea gunoiului menajer din altă parte.

 

Sigur, s-a optat pentru a doua variantă, la finalul lunii trecute aleșii județeni fiind de acord ca Iridex să primească în fiecare lună 3.500 de tone de deșeuri din județul Cluj (respectiv din municipiile Câmpia Turzii și Turda și din comunele Luna și Viișoara, deservite de operatorul de salubritate Salprest Rampa) și din județul Alba (orașul Zlatna).

 

La finalul acestei luni, însă, lista localităților care-și aruncă gunoiul în depozitul de deșeuri al județului Mureș s-a completat cu încă trei municipii din județul Alba, Aiud, Blaj și Sebeș, deservite de operatorul de salubritate Greendays. Sigur, cantitatea de deșeuri totală care se poate aduce în județul Mureș a rămas neschimbată, 3.500 de tone pe lună, cantitate din care nou-venitul Greendays poate să utilizeze 2.000 de tone pe lună. Decizia este valabilă până la sfârșitul acestui an.

 

Practic, prin prezenta scriere v-am informat că în acest an va fi adusă la depozitul de la Sânpaul o cantitate totală aproximativă de peste 17.000 de tone, care provine din cinci municipii, un oraș și două comune din județele Cluj și Alba, pentru că administrația județeană n-a calculat (estimat) corect cantitatea de deșeuri produsă în județ, cantitate în baza căreia s-a stabilit contractual tariful pe care-l plătesc operatorii de salubritate din județ gestionarului depozitului de la Sânpaul.

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ