ARITMETICA BANILOR PUBLICI – Cum poți în 5 ani să îți triplezi salariul net: studiu de caz, președintele Consiliului Județean Mureș, află cu cât este plătit

0
1704
Péter Ferenc

POLITICA VENITURILOR LA STAT. Președintele Consiliului  Județean Mureș, Péter Ferenc (UDMR), a fost ales în funcție la alegerile locale din vara anului 2016 – acum, se află la al doilea mandat în vârful conducerii executive a administrației județene. A venit din postura de primar al orașului Sovata, unde era remunerat cu 6.816 lei/lună (toate sumele din acest articol se referă la veniturile nete, în mână, după impozitare).

 

În primele 6 luni din primul mandat de șef suprem al administrației județului Mureș, Péter a fost plătit mai prost decât când era primar, respectiv cu o medie lunară de “doar” 5.321 lei. Dacă vă întrebați: Cum, e mai bine să fii primar într-un orășel decât șeful județului?, răspunsul corect este: Era. Scrierea această a urmărit traseul banilor, implicit al strategiei creșterii veniturilor cu care Péter a fost remunerat în cei 5 ani întregi petrecuți în fruntea Consiliului Județean.

 

Concluzia este că în 5 ani, Péter și-a triplat veniturile lunare nete, ajungând de la “derizoria” indemnizație de 5.321 lei/lună la una mai apropiată de valoarea lui și de performanțele sale administrative: 18.096 lei/lună. Practic, în 4 ani și jumătate, în perioada 1 iulie 2016 (a depus jurământul pentru primul mandat de președinte în 24 iunie 2016) – 31 decembrie 2020, președintele Consiliului Județean Mureș a fost remunerat cu suma totală de 683.941 lei.

 

Iată cum a evoluat creșterea veniturilor lunare (indemnizație, sporuri etc.) a președintelui Consiliului Județean Mureș, Péter Ferenc – încă o dată, precizarea că este vorba de veniturile nete (în mână, după impozitare)

 

2016: 5.321 lei/lună;

• 2017: 8.656 lei/lună;

• 2018: 13.896 lei/lună;

• 2019: 13.689 lei/lună;

• 2020: 18.096 lei/lună.

 

… 2020 a fost, parcă, anul cu pandemia, cu morții, cu dramele, în care toți am dus-o rău, pen’ că statul a avut de cheltuit mult cu cele de trebuință pentru gestionarea situației din care n-am ieșit nici astăzi. Parcă. Dar poate mă-nșel. Pentru că graficul de creștere a veniturilor șefului administrației județului Mureș, plătite din banii publici, indică altceva. Ceva care aduce a pronosticul fatalist (și memorabil) al domnului Orwell: “Toți suntem egali, dar unii sunt mai egali decât alții”.

 

Deci, e “destul de bine”/rentabil să fii șef politic în administrația statului: 3.700 euro/lună în mână (calculul a fost făcut la valoarea medie a monedei unice europene în 2020, conform cursului BNR).

 

Cătălin VISCHI

 ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ