AU INVOCAT FORȚA MAJORĂ – Data finalizării noii centrale termoelectrice de la Iernut, decalată, a doua oară, cu o jumătate de an: 30 iunie 2021

0
497

IERNUT – INVESTIȚIE. Noua centrală termoelectrică din orașul mureșean Iernut a Romgaz (producător de gaze naturale în care statul român deține 70%) va fi finalizată până la jumătatea anului viitor, constructorul (asocierea Duro Felguera SA & Romelectro SA) împingând termenul de finalizare cu o jumătate de an, după ce a invocat clauza de forță majoră, din cauza pandemiei de COVID-19 care l-a pus în imposibilitatea respectării obligațiilor contractuale.

 

Aceasta este cea de-a doua derogare de la termenul de finalizare convenit în contractul inițial (31 ianuarie 2020), precedenta stabilind finalizarea lucrării la sfârșitul acestui an (31 decembrie 2020). Noul termen de finalizare este 30 iunie 2021.

 

Guvernul se vede nevoit să modifice din nou legislația în vigoare pentru ca investiția să nu piardă finanțarea nerambursabilă de peste 320 milioane lei acordată pentru proiect din banii încasați de România din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (CO2) alocate gratuit de către Uniunea Europeană, în baza normelor comunitare.

 

Ca și la prima derogare (din primăvară) și acum, pentru a nu pierde finanțarea europeană de peste 320 de milioane de lei, Guvernul trebuie să emită o Hotărâre prin care să prelungească termenul maxim de punere în funcțiune a investiției finanțate din fonduri nerambursabile, prin Planul Național de Investiții.

 

Dacă în primăvară problemele care au întârziat graficul de lucrări au fost cazuate de dificultăți financiare ale asociatului principal (spaniolii de la Duro Felguera neplătind General Electric, principalul furnizor de echipamente, deși au încasat banii de la Romgaz – problema s-a rezolvat prin eliberarea de Romgaz a 11,4 milioane de euro din garanția de bună execuție reținută firmei spaniole și recunoașterea unei pretenții a Duro de 14 milioane de euro), acum a fost invocată clauza de forță majoră din cauza pandemiei de COVID-19.

 

După ce în vara acestui an constructorul spaniol a accesat măsuri de sprijin oferite de statul spaniol de 100 de milioane de euro (70 de milioane de euro fiind împrumuturi), Duro Felguera au obținut un certificat de forță majoră și din România, ceea ce afectează contractul de lucrări de la Iernut.

 

În iunie 2020, Romgaz anunța că lucrările sunt finalizate în procent de 90% și că estimează că la începutul lunii septembrie 2020 va intra în etapa de teste și probe, premergătoare etapei de punere în funcțiune. La acel moment, conform Romgaz, erau detectate întârzieri în montajul circuitelor auxiliare și a legăturilor electrice necesare funcționării echipamentelor, dar SPEE Iernut a cerut executantului un program de accelerare al lucrărilor, pentru ca obiectivul „să fie pregătit pentru teste și probe cel mai târziu la începutul lunii septembrie”. N-a fost să fie…

 

Liviu DAMIAN

 ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ